Ozvaničeno: Kasniti će objava rezultata popisa stanovništva

Početkom godine Agencija za statistiku BiH saopćila je kako planira prve konačne rezultate objaviti u junu 2015.

752

Agencija za statistiku BiH saopćila je danas kako, na jučer održanoj sjednici Centralnog popisnog biroa, nije usvojena jedinstvena metodologija obrade popisnih podataka.

Članovi Centralnog popisnog biroa razmatrali su, na jučer održanoj sjednici: “Jedinstveni program obrade popisne građe Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013 godine”, koji utvrđuje pravila za izvođenje rezidenta i pravila za uključivanje/isključivanje određenog broja popisnica u procesu obrade podataka.

Kako je potvrđeno u Agenciji za statistiku BiH, prije nekoliko dana, ovo je bila posljednja prilika da Agencija usvoji jedinstvenu metodologiju obrade podataka te da objavi sredinom godine kako je ranije planirano.

Budući da prijedlog Programa nije usvojen, zbog toga što tri statističke institucije nisu postigle saglasnost o setu pravila za određivanje statusa rezidenta (stalnog stanovništva) koji će se koristiti tokom obrade podataka popisa, Centralni popisni biro zaključio je da Agencija za statistiku BiH prijedlog jedinstvenog programa dopuni sa usaglašenim primjedbama i sugestijama i dostavi ga Vijeću ministara BiH i Međunarodnoj monitoring misiji.

Vijeće ministara BiH može, na osnovu Memoranduma o razumijevanju, koji je potpisalo sa Evropskom komisijom i Vijećem Evrope 18. aprila 2012. godine, o međunarodnom monitoringu Popisa, tražiti pomoć eksperata Međunarodne monitoring misije da predlože, u skladu sa međunarodnim statističkim standardima za popise stanovništva, set pravila koji će omogućiti da rezultati popisa 2013 godine u BiH budu kvalitetni, upotrebljivi i međunarodno priznati i uporedivi.

“Zbog svega navedenog, početak objave konačnih rezultata popisa mogao bi biti prolongiran” – saopćili su iz Agencije za statistiku BiH.

Kako je ranije potvrđeno, Agencija može prve rezultate objaviti mjesec dana nakon što bude usaglašena metodologija. Početkom godine Agencija za statistiku BiH saopćila je kako planira prve konačne rezultate objaviti u junu 2015.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.