ZanimljivostiOzbiljan zdravstveni problem: Ovih šest promjena na licu ukazuju na bolest masne...

Ozbiljan zdravstveni problem: Ovih šest promjena na licu ukazuju na bolest masne jetre

Iako je simptome bolesti masne jetre teže uočiti, određene promjene na licu mogu ukazati na ovaj ozbiljni zdravstveni problem. Naime, promjene na licu kao što su natečenost, promjena boje kože i svrbež samo su neki od znakova da imate masnu jetru.

Takozvana bolest masne jetre je jedna od najčešćih hroničnih bolesti, a njeni simptomi su uglavnom suptilni. Bolest masne jetre može uzrokovati upalu i u nekim slučajevima oštećenje zdravih stanica.

Jetra ima veoma važnu ulogu u vašem organizmu jer obavlja više od 5.000 funkcija. Neke od najvažnijih su svakako razgradnja štetnih tvari, regulisanje šećera u krvi, sprječavanje prekomjernog krvarenja i druge. Stoga, važno je obratiti pažnju i na najmanje promjene na licu.

Natečenost

Uznapredovala bolest jetre može utjecati na sposobnost jetre da stvara proteine, što može utjecati na protok krvi i smanjenje tečnosti u organizmu. Kao rezultat toga, možete primijetiti da vam lice izgleda natečeno.

Tamni dijelovi kože na vašem vratu

Bolest masne jetre može doprinijeti povećanju otpornosti na inzulin, tako će nakupljanje inzulina na vašem tijelu prouzrokovati stanje tamnih mrlja, koje se najčešće javlja na vašem vratu, ali ga je moguće vidjeti i ispod pazuha.

Rosacea

Rosacea je stanje kože koje uzrokuje jako crvenilo na vašem licu. Osim toga, mogu vam se pojaviti male crvene krvne žile ili bijele kvržice na licu kada imate ovo stanje kože. Međutim ova bolest može biti posljedica drugih bolesti.

Osip oko usta

Masna jetra može uzrokovati da vaš organizam ne apsorbira dovoljno hranjivih tvari, a to se najčešće odnosi na minerale kao što je cink. Nedostak cinka može prouzrokovati dermatitis što se najprije manifestuje kao iritacija kože oko usta.

Svrbež

Stanje masne jetre može dovesti do svrbeža kože, uključujući i lice. Svrbež je uglavnom uzrokovan viškom žučnih soli u vašem tijelu. Češanje obično ne donosi olakšanje i može pogoršati iritaciju.

Žutica

Ukoliko je bolest masne jetre uznapredovala to može dovesti do žutice što uzrokuje da vaša kože i bjeloočnice imaju žutu boju. Simptomi žutice obično se pojavljuju u očima i licu prije nego što se prošire na ostatak tijela. To je stanje kada postoji višak bilirubina, pigmenta koji je nusprodukt razgradnje crvenih krvnih stanica.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE