NaslovnicaBiHOvog utorka n...

Ovog utorka novi sastanak, ZNG čeka stav ostalih stranaka

Osmorka je od danas sedmorka, jer pokret Za nove generacije više ne postoji u pregovorima, izričit je bio potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović. Glavni prioritet sada je formiranje Vlade Federacije, zaključeno je na proširenom kolegiju Predsjedništva stranke. Razlog sastanka je, kažu, izdaja njihovih koalicionih partnera u izboru delegata u Dom naroda BiH. Ovog utorka je novi sastanak – na jednom mjestu SDP i sve partnerske stranke, nakon čega će biti jasno hoće li koalicija opstati.

Prošireni kolegij Predsjedništva SDP-a već je zasjedao danas. Nakon kolegija sa dijelom usvojenih zaključaka obratio se samo potpredsjednik stranke Vojin Mijatović: “Što se nas tiče, osmorka danas više nije osmorka – nego sedmorka. Za SDP pokret Za Nove Generacije više ne postoji u ovim pregovorima”.A iz pokreta Za nove generacije ističu da su za ovaj potez SDP-a saznali putem medija, te da nisu slutili da neće biti poželjan partner unutar Osmorke.

Osim eliminisanja Pokreta Za nove generacije, Predsjedništvo SDP-a na kolegiju je predstavilo tri nova zaključka – realizacija prvog, koji se odnosi na hitno formiranje Vlade Federacije, kreće već sutra.

Tema sastanka bili su ponovo neizostavni SzBiH i NES. Vojin Mijatović ne krije da će SDP i sa njima razgovarati jer su oni politički, a ne, kako kaže, bračni partneri. Lider NES-a Nermin Ogrešević kaže da je sve neizvjesno, a zvaničan stav najavljuje tek za sutra, nakon sastanka sa partnerima.

Predsjednik SBiH-a Semir Efendić je već nakon sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH podsjetio na ranije dogovore: “Mi smo se onoga što smo se dogovorili – držali u FBiH . Apsolutno nismo opterećeni hoćemo li biti dio vlasti – to je nebitno pitanje ako nismo u prilici uraditi nešto korisno za građane. Ako procijenimo da možemo uraditi nešto korisno, mi ćemo u tome sudjelovati. Ako ne, nećemo se zabrinuti”.

Iako se Osmorka osipa, u SDP-u , čini se nisu zabrinuti. Poslali su jasnu poruku da nikada nisu bili stabilniji, te da će tek u narednom periodu pokazati svoju snagu. Sutrašnji sastanak okarakterisali su kao razgovor političkih partnera koji može ići u pravom ili krivom smjeru. No, ključni cilj je, kako tvrde iz SDP-a, postići dogovor o procesima formiranja vlasti na nivou Federacije BiH, ali i u kantonima.

Visoko.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.