BiHOvog petka u Banjoj Luci se očekuje sastanak Dodika i Konakovića

Ovog petka u Banjoj Luci se očekuje sastanak Dodika i Konakovića

Ovog petka je dan žalosti na teritoriji RS-a. Tako je odlučila entitetska Vlada nakon vanredne sjednice koja je održana zbog tragičnih dešavanja u Beogradu. Premijer i predsjednik RS-a Radovan Višković i Milorad Dodik najavili su niz mjera kako bi bila poboljšana sigurnost u školama. Neke od njih su pojačano prisustvo policajaca i zabrana unošenja telefona. Dodik je govorio i o razgovoru s Elmedinom Konakovićem i funkcionisanju Vijeća ministara BiH.

„Jučer sam se čuo sa Konakovićem i njegova najava da će pokušati da se sastane sa mnom je u najmanju ruku nekorektna“, rekao je Dodik. On kaže i da je Konaković rekao da će mu se javiti kada dođe u Banju Luku i da nema problem da ponovo razgovaraju. Navodi i da su planovi o Istočnoj gasnoj interkonekciji, koja je projekt Srbije i RS-a, od ranije poznati i da ne vidi u čemu je sada problem.

„Neko sad nama drži lekciju kako smo mi to trebali davno na Vijeće ministara BiH. Pa, mi to pokušavamo deset-petnaest godina. Ja bih volio da to nije nadležnost Vijeća ministara BiH, ali jeste. Poruka Konakovića kako on to uvodi tamo je neka druga priča – mi smo pokušavali godinama da to stavimo na dnevni red“, tvrdi Dodik.

Dodik je rekao i da RS nema nikakav problem sa Južnom interkonekcijom kada se druga dva naroda dogovore o tome, ali da ne prihvata uslovljavanje Istočne Južnom interkonekcijom: „Ali, obično oni izmisle kada treba to pitanje da se riješi. Sad izmišljaju ponovo 14 prioriteta, to nema veze s tim. Završite tu konekciju i idemo dalje. U 14 prioriteta imate i priču o visokom predstavniku da treba da ode, o sudijama Ustavnog suda. Zašto to sad nije na dnevnom redu?“.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković rekao je ranije da nije problem Istočna interkonekcija, ali da sa Srbijom sporazum ne može potpisati entitet. Sastanak Dodika i Konakovića očekuje se ovaj petak u Banjoj Luci.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE