Sezona gripe je ispred nas, a dobra vijest je ta da vam određena vrsta zelenog povrća može pomoći da ojačate imunološki sistem.
“Podrazumijeva se da je zeleno povrće generalno izrazito korisno za organizam jer sadrži vitamine, minerale i druge ključne hranjive materije. Međutim, kelj bih izdvojila kao namirnicu koju biste najčešće trebali konzumirati”, rekla je nutricionistkinja Lauren Manaker za magazin Eat This, Not That.
Dodala je da je kelj najbolji jer sadrži dva esencijalna sastojka koja pomažu u jačanju imunološkog sistema: vitamine A i C.
“Vitamin A je odličan za održavanje zdravlja kože. Kao najveći organ u ljudskom tijelu, koža će uz pomoć ovog vitamina postati dovoljno jaka da vas zaštiti od faktora koji mogu dovesti do bolesti, poput bakterija i kemikalija. Također je dobar za probavu”, objasnila je.
Dodala je da vitamin C stimulira stvaranje antitijela koja organizam koristi za “odbranu” od virusa i bakterija.
“Kelj na brz način možete pripremiti tako što ćete ga dodati u smoothie ili ga dinstati s maslinovim uljem i lukom”, zaključila je.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.