Konzumiranje voća je sastavni dio dobro balansirane ishrane, a ono je prepuno vitamina i vlakana. Među voćem ističe se crveno grožđe, koje se može naći u gotovo svakoj trgovini.
Alex Ruani, naučnica s londonskog univerziteta, smatra da crveno grožđe moglo bi pomoći u smanjenju holesterola i upala te ojačati imunitet.
“To su antioksidativni biljni spojevi. Crveno grožđe sadrži vrstu zvanu antocijanini, plavi pigment za koji se pokazalo da blagotvorno djeluje na zdravlje mozga, i resveratrol, za koji se pokazalo da ima protuupalni učinak i učinak protiv starenja”, rekla je.
Antioksidansima, katehine i epikatehine, za koje se zna da smanjuju oksidativni stres u tijelu naročito je bogata kora i koštice crvenog grožđa.
“Detaljna studija iz 2023. otkrila je da jedenje tri porcije od 80 grama grožđa dnevno tokom dvije sedmice povećava razine korisnih bakterija i smanjuje one koje su potencijalno štetne. To znači da grožđe promiče zdraviji crijevni mikrobiom, koji je povezan s poboljšanom probavom, jačim imunitetom i smanjenom upalom”, rekla je.
Ista studija pokazala je da grožđe smanjuje razinu LDL-a, ili lošeg holesterola, zbog količine vlakana koje sadrži.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.