Ovo su uslovi da BiH dobije kandidatski status

OKONČAN SASTANAK U PREDSJEDNIŠTVU BiH: Ovo su uslovi da BiH dobije kandidatski status

Okončan je sastanak članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, Željka Komšića i Šefika Džaferovića s visokim predstavnikom Evropske unije (EU) za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom.

Borrell je zahvalio članovima Predsjedništva BiH na pozivu i sastanku. Ocijenio je da je vođen iskren i otvoren razgovor o sadašnjoj situaciji u BiH i budućim perspektivama.

– Ovo je historijski važan dan za BiH, ali i Evropu. Rat i opsada Sarajevo su stvari kojih se itekako dobro sjećam – kazao je Borrell.

Godišnjica potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma je, smatra on, dobra prilika da se prisjetimo svih onih koji su imali zasluge za okončanje rata i izgradnju države, te je pozdravio zajedničku izjavu članova Predsjedništva BiH.

– Meni bi zaista bilo zadovoljstvo da sam imao priliku da prisustvujem jednoj zajedničkoj komemoraciji za sve žrtve. To naglašavam, jer je pomirenje sastavni dio 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije – izjavio je Borrell.

Potsjećamo, uMišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU izdate su preporuke za otvaranje pregovora o pristupanju u četiri oblasti i to: demokratija, vladavina prava, temeljna ljudska prava i javna uprava.

Neke od postavljenih uvjeta BiH je već ispunila.

Oblast demokratije:

 1. Osigurati da se izbori sprovode u skladu s europskim standardima, provedbom OSSE-ovih preporuka i preporuka Venecijanske komisije, osiguravanje transparentnosti financiranja političkih stranaka i održavanje izbora u Mostaru.
 2. Osigurati rezultate u radu na svim razinama Mehanizma koordinacije kada je riječ o EU integracijama, uključujući razvoj i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravne stečevine EU.
 3. Osigurati pravilno funkcioniranje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.
 4. Temeljno poboljšati institucionalni okvir, uključujući i ustavnu razinu, kako bi se:
 5. a) Osigurala pravna sigurnost raspodjele nadležnosti na svim razinama vlasti,
 6. b) Uvela klauzula koja bi državi nakon pristupanja omogućila privremeno ostvarivanje nadležnosti drugih razina vlasti s ciljem sprečavanja kršenja pravne stečevine EU
 7. c) Zajamčila neovisnost pravosuđa (uključujući i Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH)
 8. d) Reformirao Ustavni sud, uključujući rješavanje pitanja međunarodnih sudaca i osigurati provedbu odluka Ustavnog suda
 9. e) Zajamčila pravna sigurnost, uključujući uspostavljanje pravosudnog tijela kojem je povjereno osiguranje dosljednog tumačenja zakona u cijeloj Bosni i Hercegovini
 10. f) Osigurala jednakost i nediskriminacija građana, osobito rješavanjem presude Europskog suda za ljudska prava (Sejdić-Finci)
 11. g) Osiguralo da se sva upravna tijela, kojima je povjerena provedba pravne stečevine, temelje samo na profesionalizmu i uklanjanju prava veta u donošenju odluka, u skladu s pravnom stečevinom.
 12. Poduzeti konkretne korake za promicanje okruženja pogodnog za pomirenje kako bi se prevladalo naslijeđe rata.

Oblast vladavine prava:

 1. Unaprijediti funkcioniranje pravosuđa donošenjem novog zakonodavstva o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH i sudovima Bosne i Hercegovine u skladu s europskim standardima.
 2. Jačati prevenciju i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, uključujući pranje novca i terorizam, posebno putem:
 3. a) usvajanja i provedbe zakonodavstva o sukobu interesa i zaštiti “zviždača”
 4. b) osiguravanja učinkovitog funkcioniranja i koordinacije antikorupcijskih tijela
 5. c) usklađivanja zakonodavstva i ojačavanja kapaciteta za javne nabavke
 6. d) osiguravanja učinkovite suradnje između tijela za provedbu zakona i tužiteljstava
 7. e) demonstriranja napretka u uspostavljanju evidencije o proaktivnim istragama, potvrđenim optužnicama, krivičnim progonima i konačnim presudama protiv organiziranog kriminala i korupcije, uključujući i one na visokoj razini
 8. f) depolitiziranja i restrukturiranja javnih poduzeća i osiguravanja transparentnosti privatizacijskih procesa.
 9. Osiguravanje učinkovite koordinacije, na svim razinama, upravljanje granicama i sposobnost upravljanja migracijama, kao i osiguranje funkcioniranja sustava azila

Oblast temeljnih ljudskih prava:

 1. Jačati zaštitu prava svih građana, posebice osiguravanjem provedbe zakona o nediskriminaciji i ravnopravnosti spolova.
 2. Osigurati pravo na život i zabranu mučenja, osobito (a) ukidanjem smrtne kazne u Ustavu Republike Srpske i (b) odrediti nacionalni preventivni mehanizam protiv mučenja i zlostavljanja.
 3. Osigurati poticajno okruženje za civilno društvo, osobito poštujući europske standarde o slobodi udruživanja i slobodi okupljanja.
 4. Zajamčiti slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, posebice putem: (a) osiguravanja odgovarajućeg sudskog praćenja slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim djelatnicima i (b) osiguravanja financijske održivosti sustava javnog emitiranja.
 5. Poboljšati zaštitu i uključivanje ranjivih grupa, posebno osoba s invaliditetom, djece, LGBTI osoba, pripadnika romske zajednice, pritvorenika, migranata i tražitelja azila, kao i raseljenih osoba i izbjeglica u skladu s ciljem potpunog provođenja Aneksa VII Daytonskog mirovnog sporazuma.

Oblast reforme javne uprave:

 1. Dovršiti bitne korake u reformi javne uprave u cilju poboljšanja cjelokupnog funkcioniranja javne uprave osiguravanjem profesionalne i depolitizirane državne službe.

Borrell je također kazao da je razgovarano o iskoracima i izazovima na evropskom putu BiH te je iskazao podršku Evropske komisije BiH na tom putu.

– Budućnost ove zemlje je evropska – poručio je Borrell.

EU je, dodaje, već sada vodeći ekonomski partner BiH, te je najavio inteziviranje saradnje kroz programe podrške.

– Domaće vlasti su te koje moraju intenzivirati napore kako bi ostvarili iskorake ka EU. Status kandidata se može ozbiljno uzeti u razmatranje tek kada budemo imali napredak u svih 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Preko 80 posto stanovništva u BiH podržava evropske integracije i ja sam siguran da većina političkih lidera želi da zadovolji te želje građana – izjavio je Borrell.

Iskoristio je priliku da građanima BiH čestita 25. godišnjicu mira.

Posebno se osvrnuo na važnost mira.

– Koristim priliku da potvrdim podršku naporima Bosne i Hercegovine na evropskom putu. Nemam lekcije i pridike. Dolazim iz zemlje koja je bila u građanskom ratu i naše pomirenje je bilo na putu ka EU. Toliko smo se pozabavili članstvom da je pomirenje nastalo kao posljedica zajedničkih napora – izjavio je Borrell.

Imao je jasnu poruku vlastima u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nakon sastanka je kazao da je BiH neophodan novi paket pomoći kako bi se oporavila od pandemije. Dodik je pozvao Evropsku uniju te zamolio Borrella da našoj zemlji pomogne oko kreiranja i ubrzavanja paketa pomoći.

– Do sada se naša država i kreditno zaduživala kod brojnih institucija, među kojima je i MMF, tako da nam treba novi paket pomoći koje nam, vjerujem, Evropska unija može osigurati. Zbog toga pozivam EU da pomogne BiH kao što to čini s ostalim evropskim zemljama. Potpuno sam uvjeren u vašu dobronamjernost, zahvalan sam i mislim da svi zajedno moramo uložiti dodatan napor kako bismo prevazišli sve probleme – naveo je Dodik.

On je kazao i to da BiH osjeća ogromne posljedice zbog pandemije, posebno na ekonomiju, te da bi zbog toga navedena pomoć itekako dobro došla.

– Konsenzus oko EU svakako je vrijedno dostignuće koje smo postigli ovdje i zahvalili bismo vam da učinite sve da BiH naredne godine dobije status kandidata za ulazak u EU. Zahvalni smo i na pomoći oko pandemije i željno iščekujemo vakcine kako bismo smanjili negativne efekte u našoj zemlji, koji su veliki. Potreban nam je novi put i paket pomoći i na to se trebamo usmjeriti. Najveći problem su ekonomske posljedice i, ako ih ne budemo zaustavili, to će samo dodatno povećati probleme političara u našoj zemlji – naglasio je.

Dodik je ponovio svoju tezu da je BiH “sastavljena od dva entiteta”, iako se u Dejtonskom mirovnom sporazumu navodi da se BiH “sastoji od dva entiteta”, što je bitna razlika.

– To je osnov za sve buduće dogovore u BiH. Neke apstraktne priče o građanima svakako ovdje neće moći da daju kratkoročne ni srednjoročne rezultate. Razgovarali smo o svemu tome i baš oko toga imamo probleme. BiH se odnosi različito prema Dejtonskom sporazumu – poručio je Dodik.

Član Predsjedništva Šefik Džaferović kazao je nakon sastanka da se nada da će bh. političari nakon današnjeg sastanka prevazići nepotrebne svađe. “Za nas je danas važan dan u BiH, rekao bih i u Evropi i svijetu. Obilježavamo 25. godišnjicu uspustave mira u BiH, tim povodom smo ugostili velikog prijatelja. Dolaskom u BiH dao je značaj ovom datumu”, rekao je Džaferović.

Istaknuo je da je članstvo BiH u EU neupitna perspektiva naše zemlje.

– Imamo podršku Borrella, do nas je da realiziramo prioritete koji su pred nas postavljeni. Nadam se da ćemo nakon današnje podrške prevazići lošu političku atmosferu i klimu i izaći iz klišea stalnih i nepotrebnih svađa, a okrenuti se realizaciji svih 14. preporuka Evropske komisije – zaključio je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je nakon sastanka da posjeta Josepa Borrella potvrđuje da EU stoji iza napretka Bosne i Hercegovine. “Ovo nije protokolarna posjeta. Nastavili smo razgovore iz Bruxellesa. Posjeta potvrđuje da EU stoji iza napretka Bosne i Hercegovine, pruža pomoć i u trenutnim situacijama, ali i generalno na našem putu ka EU”, kazao je Komšić u kratkom obraćanju.

Istaknuo je da mu je izuzetno drago zbog posjete Borrella te mu je zahvalio što je našao vremena da dođe u Bosnu i Hercegovinu.

SB