ZanimljivostiOvo su predmeti za djecu koji mogu predstavljati ozbiljnu opasnost

Ovo su predmeti za djecu koji mogu predstavljati ozbiljnu opasnost

Postoji niz predmeta namijenjenih djeci u različitim dobnim skupinama, ali oni ipak mogu predstavljati ozbiljnu opasnost pa se preporučuje da ih izbjegnete.

Predmeti koje svakodnevno koristimo mogu izgledati sasvim bezopasni, ali kada se u njihovoj blizini pojavi dijete, poželjno je da se obrati dodatna pažnja.

Metalni dječiji nakit

Iako je nakit za djecu mnogo sigurniji nego što je bio u prošlosti, mnogi ljudi još uvijek imaju stari nakit koji sadrži olovo ili kadmij. Izbjegavanje ovakvih i sličnim predmeta ne samo da bi trebalo izbjegavati zbog hemikalija već i zbog toga što su manja djeca sklona gutanju manjih predmeta.

Zaštite za krevetić

Iako zaštite za krevetić izgledaju kao odlična sigurnosna mjera, one zapravo mogu imati više štete nego koristi. Ovo se posebno odnosi na djecu mlađu od dvije godine. Poželjno je da se uklone sve mekane stvari poput zaštite za ogradice, gnijezda i plišanih igračaka, kako ne bi došlo do gušenja.

Nosiljke za bebe

Nosiljke su sve češći predmet kojim se roditelji služe, jer im ona olakšava svakodnevnicu. Međutim, one su štetne za djecu, ukoliko se pravilno ne koriste. Prema uputama, roditelji bi trebali provjeriti da li su bebini dišni putevi blokirani. Osim toga, potrebno ih je postaviti relativno visoko i učvrstiti kako ne bi došlo do pada.

Trampolini

Iako trampolini predstavljaju odličnu zabavu za mališane, oni su zapravo jedan od najopasnijih predmeta koje možete kupiti djetetu. Skakanje na trampolinu najčešće dovodi do povreda koje uključuju prijelome i iščašenja.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE