Lokalne TemeOvo su plaće direktora javnih ustanova u Visokom: 'Puni džepovi, silni štekovi,...

Ovo su plaće direktora javnih ustanova u Visokom: ‘Puni džepovi, silni štekovi, kasice prasice i kreditne kartice’

Visočka javnost od 2012. godine pokušava saznati koliko plaća one koje aktuelna vlast u Visokom imenuje na direktorska mjesta ili zapošljava u javnom sektoru.

Do danas, do takvih saznanja službeno niko nije došao, a tokom proteklih godina u nekoliko navrata upućivani su i dopisi nezavisnih novinara, blogera i građana sa istim pitanjima i sa istim ishodom.

Informacije nije bilo!

Međutim, krajem augusta ove godine, nešto više od dva mjeseca do Lokalnih izbora u BiH, Transparency International objavio je preliminarne podatke u prvoj bazi javnih ustanova u BIH gdje su navedene visine plaća direktora javnih ustanova, imena članova Upravnih odbora tih ustanova, kao i njihove visine naknada, te broj zaposlenih.

Podsjećamo, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna plaća u Visokom iznosi 646 KM, i manja je za 309 KM od prosječne mjesečne neto plaće u BiH, koja iznosi 955 KM.

Portal Visoko.co.ba u nastavku vam donosi podatke koje je objavio Transparency International u BiH za pet Javnih ustanova koje djeluju u Visokom, a vi sami procijenite da li skupo plaćate uposlenike javnog sektora za njihove “usluge”…

Izvor: Transparency International u BIH
Izvor: Transparency International u BIH

Redakcija / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE