NaslovnicaBiHOvo samo može...

Ovo samo može u BiH da se desi: Bageri uništavaju nekropolu stećaka u Kreševu

Novinar, pisac i kolumnista Dragan Bursać na svom Facebook profilu ukazao je na uništavanje nekropole stećaka u Kreševu.

“Bageri uništavaju nekropolu stećaka u Kreševu! Nekropola je sastavljena od čak 82 stećka i jedna je od najvećih. I koga pozvati, policiju? E pa ne može policija, jer bageri uništavaju naše kulturno blago, da bi sagradili novu policijsku stanicu. To opština, MUP, vlasti kantona i država, uništavaju sami sebe, naše kulturno nadlijeđe i sve nas. Ko nas je kleo nije dangubio!”, napisao je Bursać.

Nekropola, za koju se vjerovalo da je potpuno nestala prije više od stotinu godina, otkrivena je nedavno, a stručnjaci tvrde da je pronađeno pravo izgubljeno blago.

O nekropli, otkrivenoj na lokalitetu Polje, postoji samo jedan spomen, a pretpostavljalo se da je nestala tijekom 19. stoljeća, kada je, navodno, zbog niveliranja i pretvaranja u oranicu, nasuta riječnim oblutcima, a njena površina prekrivena slojem humusa.

Zaboravljena nekropola pronađena je na lokaciji na kojoj je bila planirana izgradnja policijske stanice, a u Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) Srednjobosanske županije (SBŽ) ranije su tvrdili da su zbog arheoloških istraživanja, radovi odgođeni.

 

Visoko.co.ba / radiosarajevo.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.