Kardiolog dr. Satjit Bhusri ističe da je bobičasto voće bogato antioksidansima poput antocijanina, elaginske kiseline i resveratrola, koji pomažu u smanjenju oksidativnog stresa i upala, potencijalno smanjujući rizik od srčanih bolesti.
Antioksidansi u bobičastom voću mogu pomoći u smanjenju upala neutralizirajući štetne slobodne radikale i štiteći stanice od oštećenja. Upravo upale i slobodni radikali povećavaju rizik od srčanih bolesti.
Kada je u pitanju dnevna količina konzumiranja bobičastog voća, kardiolozi su se složili da ipak ne treba pretjerivati u konzumaciji, ali preporučuju da se ono konzumira najmanje tri puta sedmično.
Iako su sve vrste bobičastog voća vrlo zdrave, kardiolozi su kao najbolju opciju izdvojili kupine, jer imaju najveći sadržaj vlakana i antioksidansa.
Kao drugi najbolji izbor, izdvojio je borovnice koje su mnogima omiljeno bobičasto voće. Borovnice su odličan izbor zbog visokih razina antioksidansa i potencijala za poboljšanje zdravlja srca, snižavanjem krvnog tlaka i razine kolesterola.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.