ZanimljivostiOvih šest jela možete pripremiti u mikrovalnoj pećnici, čak i kolače

Ovih šest jela možete pripremiti u mikrovalnoj pećnici, čak i kolače

Ako nekome kažete da jedete obrok iz mikrovalne pećnice, vrlo vjerojatno zamišljaju večeru bez nutrijenata. Međutim, u stvarnosti ovaj aparat je i podcijenjen i pogrešno shvaćen. Istina je da ga možete upotrijebiti za pripremu čitavog niza ukusnih jela.

Ovo je posebno dobra vijest ako mrzite kuhanje ili nemate pristup potpuno opremljenoj kuhinji. Čak i kuhari koriste mikrovalnu pećnicu s vremena na vrijeme.

Trebate dokaz? Evo šest načina za korištenje te dobre stare pećnice, izravno od profesionalaca koji imaju pristup svakom kuharskom aparatu.

Pečeni krompir

Pečeni krumpir je jedna od onih namirnica koju morate planirati jer može trajati sat vremena da se peče u pećnici. Veganska kuharica i autorica kuharica Ally Lazare za njih koristi mikrovalnu pećnicu, skraćujući vrijeme kuhanja na otprilike 10 minuta.

“Moj omiljeni trik je korištenje mikrovalne pećnice umjesto stvari na ploči šporeta poput krompira ili teškog korjenastog povrća”, rekla je.

Ovo je naročito korisno ljeti kada je vruće i ne želite imati više lonaca i tava koje ključaju na šporetu ili ako već kuhate više stvari i nemate slobodnog mjesta na šporetu.

“Možete jednostavno ‘ispeći’ krompir tako što ćete krompir probosti nekoliko puta oštrim nožem da ispusti paru, a zatim ih staviti na staklenu posudu ili zdjelu i peći u mikrovalnoj pećnici oko 10 minuta,” rekla je kuharica Amelia Levin.

Ona također kuha špagete squash na ovaj način, u mikrovalnoj pećnici oko 15 minuta, ovisno o veličini.

Čips od povrća

Ne treba vam friteza za pripremu čipsa koji je zdraviji od onog koji ćete pronaći u trgovini. Oni su još jedna hrana koju možete pripremiti u mikrovalnoj pećnici.

“Čips iz mikrovalne je jednostavan i ukusan. Volim koristiti krompir, slatki krumpir, bundevu i tikvice”, rekao je Lazare.

Dodala je da je ključ da čips bude lijep i hrskav narezati povrće na vrlo tanke kriške i posoliti ga prije kuhanja kako bi upilo vlagu.

“Položite ih u jednom sloju na list papirnatog ručnika i pospite solju. Pustite ih da odstoje 15 do 20 minuta, a zatim ih osušite tapkanjem”, predložila je.

Sada su spremni za mikrovalnu. Pecite ih između tri i šest minuta, pažljivo ih promatrajući da ne izgore.

Prženi luk

Prženu ljutiku sjajno je imati pri ruci za dodavanje hrskavosti i okusa svemu, od salata do pečenog povrća ili povrća u mikrovalnoj pećnici te za posipanje juhe.

“Možete ih napraviti u mikrovalnoj pećnici tako da malo narezane ljutike ili luka stavite na malo ulja, pokrijete i kuhate 30 do 45 sekundi. Bit će hrskave kao što ste ih ispekli”, rekao je Levin.

Začini

Što su rascvjetani začini, pitate se? Oni su ključ za dodavanje više okusa svim vašim receptima. Grijanjem suhih začina s malo masnoće izdvaja se srž začina, čineći ga oštrijim i aromatičnijim. To možete učiniti s mljevenim začinima, kao i onima u obliku sjemenki, poput korijandera ili sjemenki gorušice.

Levin je predložio da svoj začin dodate u malu zdjelicu s malo maslinovog ulja i stavite u mikrovalnu oko 30 sekundi. Krajnji rezultat bit će prožeto ulje punog okusa i spremno za prelijevanje povrća, mesa, salata.

Francuski tost

Da biste to učinili, jednostavno narežite kruh, stavite komade u posudu pogodnu za mikrovalnu pećnicu, dodajte druge sastojke za francuski tost (uključujući umućena jaja) i stavite ga u mikrovalnu pećnicu između dvije i pet minuta, ovisno o vašoj mikrovalnoj. Ne samo da se francuski tost sprema brže nego kad se peče na štednjaku, nego će biti i manje posuđa za čišćenje.

Kolačići i torte

Jeste li ikada imali želju za nečim slatkim, ali ne želite napraviti cijelu tortu ili seriju kolačića da biste je zadovoljili? Tu na scenu dolaze mug cakes, mug browniesi čak i mug cookies.

“Mikrovalne pećnice su fantastične za deserte, pogotovo ako pečete za jednu ili dvije osobe”, rekao je Lazare.

Samo dodajte sve sastojke u šoljicu, promiješajte i kuhajte u mikrovalnoj pećnici oko dvije minute. Na internetu ima bezbroj recapata za kolače koje možete napraviti u mikrovalnoj pećnici.

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE