Za razliku od nezdravih masti, koje mogu povećati rizik od srčanih bolesti, zdrave masti mogu pomoći u kontroli težine i poboljšanju nivoa holesterola. Uključivanje izvora zdravih masti u vašu prehranu može potaknuti osjećaj sitosti, smanjiti prejedanje i pomoći u gubitku težine.
Avokado je bogat vlaknima i zdravim mastima, koji potiču sitost i smanjuju ukupni unos kalorija. Vlakna pomažu da ostanete siti na duže periode, smanjujući šanse za prejedanje. Bogat mononezasićenim mastima, avokado pomaže u smanjenju nivoa lošeg holesterola dok podiže dobar holesterol. On također održava osjećaj sitosti, smanjujući ukupni unos kalorija.
Mononezasićene i polinezasićene masti u orašastim plodovima pomažu u snižavanju nivoa LDL holesterola, koji je poznat kao “loš” holesterol. Ove masti također podstiču povećanje HDL holesterola, koji se smatra “dobrim” holesterolom, i pomažu u uklanjanju LDL holesterola iz arterija.
Maslinovo ulje se pretežno sastoji od mononezasićenih masti, posebno oleinske kiseline, koja je poznata po svojim zdravstvenim prednostima. Mononezasićene masti u maslinovom ulju pomažu u snižavanju nivoa LDL holesterola, što je ključno za smanjenje rizika od srčanih bolesti.
Ekstra djevičansko maslinovo ulje je prepuno antioksidansa i mononezasićenih masti, koje pomažu u smanjenju upale i poboljšanju nivoa kolesterola.
Masne ribe su bogate omega-3 masnim kiselinama, posebno EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina). Ove masti su esencijalne za različite tjelesne funkcije i pomažu pri mršavljenju. Losos, skuša i sardine bogate su omega-3 masnim kiselinama, koje snižavaju trigliceride i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Omega-3 kiseline također podržavaju gubitak težine poboljšavajući metaboličko zdravlje.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.