BiHOve sedmice u Covid bolnici UKC RS umrla četiri pacijenata

Ove sedmice u Covid bolnici UKC RS umrla četiri pacijenata

Sve više pacijenata u Covid bolnici Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS) pali crveni alarm – upozorilo je danas udruženje pacijenata te zdravstvene ustanove.

Preciziraju da su od početka ove sedmice u Covid bolnici UKC RS ugašena četiri života, a na današnji dan hospitalizovana su 73 pacijenta.

Od tog broja 18 pacijenata je na kiseoničkoj terapiji, a 16 je na respiratoru, od kojih je jedan pacijent 1983. godište.

-Same brojke govore u prilog činjenici koliko je situacija ozbiljna, te kolika je odgovornost na svakom pojedincu da poštuje preporuke kako bi zaštitio sebe i druge od infekcije novim korona virusom – upozorili su u saopćenju.

Kako bi još jednom ilustrovali ozbiljnost situacije uporedili su stanje u tom bh. entitetu tokom prethodna tri mjeseca.

Naime, na dan 4. juni na respiratoru je bio jedan pacijent, 4. jula njih osam, a 4. augusta njih 17.

U bolnicama u RS na dan 4. juni bio je 81 hospitalizovani pacijent, 4. jula taj broj iznosio je 125, a 4. augusta 280.

Također, tokom juna mjeseca u RS registrovano je 850 novozaraženih, a u julu 2.630, dok je broj preminulih u ovom periodu sa 14 skočio na 48.

Zbog alarmantne epidemiološke situacije, a na inicijativu nekoliko udruženja pacijenata odlučili su da se uključe u aktivnosti čiji je cilj podizanje svijesti građanstva o važnosti provođenja protivepidemioloških mjera kako ne bi došlo do kolapsa zdravstvenog sistema i ugrožavanja života drugih pacijenata, posebno hroničnih i onkoloških bolesnika.

Prognoze stručnjaka ukazuju na činjenicu da će pandemija novog korona virusa potrajati te zato mole građane da prihvate mjere fizičkog distanciranja i nošenja maski kao sastavni dio života kako bismo sačuvali sebe, sopstvene porodice i druge.

-Nemojte da dozvolite da radi jednog trenutka sreće ugrozite svoj život ili izgubite nekog koga volite. Budimo odgovorni! – apel je predstvanika udruženja pacijenata.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE