NaslovnicaZanimljivostiOve namirnice...

Ove namirnice su odlična zamjena za hljeb

Ugljikohidrati ne moraju biti neprijatelj. Oni su vam zapravo potrebni da biste imali uravnoteženu ishranu. Međutim, određeni ugljikohidrati mogu izazvati zdravstvene probleme.

Iako je hljeb ugljikohidrat koji se svakako može uklopiti u zdravu prehranu, možda i dalje tražite alternative kada vam se pojavi žudnja za njim. Kada tražite ove zdravije alternative pšeničnom hljebu, želite da potražite opcije koje ne sadrže tone šećera, masti, soli i više nezdravih sastojaka.

Amy Shapiro, MS, RD, govorila je o glavnim preporukama za zamjenu hljeba.

Njen prvi izbor je hljeb bez žitarica

“Uživanje u hljebu bez žitarica koji se peče i ima ukus kao hljeb, ali je napravljen od bademovog brašna zasititi će vas i spriječiti skokove šećera u krvi”, kaže Šapiro.

Još jedna prednost odabira hljeba bez žitarica osim kontrole šećera u krvi je potencijalna pomoć u upravljanju upalnim bolestima crijeva (IBD).

Osim toga, hljeb bez žitarica je također odlična opcija jer ne sadrže gluten. To je zato što su određene žitarice izvor glutena. Gluten je protein koji može uzrokovati probavne tegobe kod osjetljivih osoba. Stoga, odsustvo žitarica može smanjiti rizik od potencijalnih problema sa varenjem.

Međutim, ako vam hljeb bez žitarica ne odgovara, Shapiro ima drugu opciju: prelazak na zdravije ugljikohidrate .

“Ako žudite za ugljikohidratima, ali ne želite hljeb, koji često sadrži dodatne sastojke i koji se može visoko preraditi, preporučujem da uživate u zdravijim ugljikohidratima poput cjelovitih žitarica kao što su riža, kvinoja i farro i krompir”, kaže Shapiro.

Prema Shapiru, ovo može vašem tijelu dati ono za čim žudi i popuniti tu prazninu.

Odabir drugih cjelovitih žitarica odlična je alternativa bijelom hljebu jer sadrži tri dijela zrna, sav je bogat nutrijentima i puni vlakana.

Kada je u pitanju batat, odličan je jer vas duže čini sitim i energiju jer se sporo vari. Slično kao i kod integralnih žitarica, slatki krompir je pun vlakana. Također, sadrže hranljive materije i odlične su za sagorijevanje masti zahvaljujući visokom sadržaju vitamina. Vitamini se sastoje od A, C i B6.

Također, slično hljebu bez žitarica, ove zamjene mogu pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi zbog svojih antioksidativnih svojstava koja potiču od karotenoida. Ove opcije također mogu smanjiti otpornost na inzulin.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.