NaslovnicaZanimljivostiOve namirnice...

Ove namirnice su najbolji saveznici u borbi sa astmom

Ne postoji jednostavan način za izliječenje astme, a posebno ne izborom jedne magične namirnice, ali postoji spisak onih koje znatno olakšavaju simptome ove bolesti.

Generalna preporuka ljekara je raznovrsna ishrana, a kao konkretan primjer se navodi mediteranska varijanta. To znači puno zdravih masti, ribe, integralnih žitarica, voća i povrća.

Važno je napomenuti da treba voditi računa o tome da višak kilograma može pogoršati ovu bolest pa je zbog toga svakako u interesu ljudi održavanje zdravog načina ishrane.

O svemu navedenom se treba savjetovati sa ljekarom i ne preduzimati drastične korake i promjene, ali na osnovu pojedinih istraživanja, namirnice o kojima ćemo pisati u nastavku teksta mogu olakšati simptome astme.

Jabuke i narandže

Voće je zdravo iz više razloga, a kada je riječ o olakšavanju simptoma astme, a to je zbog toga što sadrži beta karoten i vitamine C i E koji pomažu u smanjenju upale i otoka u plućima.

Jabuka i citrusno voće su posebno bogati ovim sastojcima i preporučuje se njihovo svakodnevno konzumiranje.

Losos

Nisu sve masti jednake i nemaju isti efekt na organizam, a mononezasićene i polinezasićene masne kiseline mogu biti veoma dobre za organizam baš kao i Omega-3 masne kiseline.

One su i inače zdrave za ljude, a posebno za one oboljele od adtme. Pronalaze se u lososu, ribi koja je veoma moćan saveznih u borbi protiv mnogih bolesti. Losos je bogat i vitaminom D koji se u posljednje vrijeme preporučuje iz više značajnih razloga.

Đumbir

Đumbir nije dobar samo za smirivanje stomaka već koristi i u olakšavanju simptoma astme. Istraživanja su pokazala da ova namirnica sadrži sastojke koji mogu opustiti disajne puteve. Njegov korijen se može dodati urižu, povrće i druga jela, a osim toga, može se pripremiti i čaj od njega.

Špinat

Osim često spomenutih vitamina i minerala, špinat sadrži i folnu kiselinu (vitamin B9) koja je veoma važna u borbi protiv astme. Pokazalo se da djeca koja nisu unosila dovoljno folne kiseline i vitamina D imaju čak osam puta veću šansu da dobiju simptome asmatičnog napada u odnosu na onu djecu koja su unijela dovoljnu količinu ovih sastojaka.

Nar

Iako je mnogima mučno jesti nar jer je poprilično zahtjevno doći do njegovog “upotrebljivog” dijela, ova namirnica je vrijedna svakog truda zbog svojih sastojaka. Bogat je antioksidansima koji mogu smanjiti upale disajnih organa, a osim toga, može smanjiti i nivo oštećenja na plućnom tkivu. Može se konzumirati svjež ili kao sok, a obje verzije donose iste benefite, piše Everyday Health.

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.