ZanimljivostiOve namirnice su najbolje za zdravlje mozga

Ove namirnice su najbolje za zdravlje mozga

Hrana koju jedete može imati značajan utjecaj na sposobnost našeg mozga da dobro funkcionira, pa čak i da razvija nove moždane stanice.

Neuroznanstvenik dr. Robert Love, koji je specijaliziran za pomoć ljudima u prevenciji Alzheimerove bolesti kroz naučna istraživanja i praktične savjete o prehrani otkrio je kako hrana koju jedemo utječe na zdravlje mozga.

Istaknuo je važnost određenih namirnica koje su posebno korisne za kognitivno zdravlje. Evo koje je posebno izdvojio i zašto.

Sardine

Sardine su prepune nutrijenata neophodnih za zdravlje mozga.

“Sardine su zdrava, masna riba bogata omega-3 masnim kiselinama”, kaže dr. Love.

Konzumiranje zdravih masnoća, poput onih koje se nalaze u sardinama, osigurava mozgu potrebne materijale za popravak i rast novih moždanih stanica.

Kiseli kupus

Kiseli kupus mogao bi biti iznenađenje za mnoge, ali nudi značajne prednosti za zdravlje mozga kroz vezu između crijeva i mozga. “Kiseli kupus je izvrstan za vaš mozak. Ne mora nužno stimulirati rast moždanih stanica, no doprinosi razvoju dobrih bakterija u vašim crijevima”, objašnjava.

Haringa

Još jedna riba koju dr. Love snažno preporučuje je haringa.

“Haringa je jedna od zdravih masnih riba, mala je i ima malo žive”, ističe on.

Slično sardinama, haringa je bogata zdravim masnoćama koje osiguravaju ključne tvari potrebne za stvaranje novih moždanih stanica. Također, osim što je bogata omega-3 masnim kiselinama, haringa je ukusan i svestran dodatak prehrani.

U konačnici, uključivanje ovih namirnica u prehranu može značajno utjecati na zdravlje mozga i kognitivnu funkciju, osobito kako starimo.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE