Masna riba poput divljeg lososa te sardina i skuše sadrže više od 10 puta DHA nego drugi izvori poput orašastih plodova, špinata i cjelovitih žitarica. To je dobro znati jer DHA štiti mozak od upalnih oštećenja, poboljšava učenje i pamćenje te liječi moždano tkivo oštećeno fruktozom. Losos je također izvrstan izvor selena i vitamina D.
Chia i lanene sjemenke
Kada se osjećate loše nakon prejedanja, chia i lanene sjemenke su odličan izbor. Sadrže gomilu omega-3 masnih kiselina u samo dvije kašike, a uz to su pune vlakana koja pomažu hraniti crijevne bakterije i pomažu u mršavljenju. Osim toga, ta vlakna također pomažu isprazniti sve toksine koje ste konzumirali.
Orasi
Samo jedna četvrtina šolja oraha nudi više od 133 posto preporučenog unosa omega-3 masnih kiselina. Studija iz Yalea iz 2015. godine sugeriše da bi njihovo konzumiranje moglo dovesti do generalno zdravije ishrane. Istraživači su otkrili da je dodavanje 60 grama oraha u dnevnu ishranu tokom šest mjeseci dovelo do manjeg unosa nezdravih grickalica.
Sok od aloe vere
Sok od aloe vere je ukusan način za čišćenje organizma nakon prejedanja. Nutricionistica Nikki Ostrower navodi da je ovo prva stvar koju preporučuje svojim klijentima nakon što pretjeraju s konzumacijom alkohola. Ovaj sok je pun vitamina, minerala i aminokiselina.
U The British Journal of General Practice navedeno je da aloe vera može smanjiti crijevnu upalu i pomoći u popravljanju oštećenja u crijevima. Također, može povećati zdrave bakterije u crijevima koje pomažu u probavi.
Temeljac
Temeljac od kostiju također pomaže nakon dana prejedanja. Nutricionistica Ostower navodi da supe od kuhanih kostiju lako probavljive, nadoknađuju izgubljene minerale i hranjive tvari te jačaju crijeva. Supa omogućuje tijelu da apsorbira kalcij, magnezij, fosfor i minerale u tragovima.
Također, osigurava glukozamin, koji ublažava bol te glicin, glutamin i prolin, koji nude niz dobrobiti. Djeluje na jačanje imunološkog sistema, sprječava upale, popravlja sluznicu crijeva i reguliše šećer u krvi.
Čaj od maslačka
Korijen maslačka od kojeg se pravi ovaj čaj prepun je vitamina A, C i D. Ima i cinka, željeza, magnezija i kalija. Osim toga, ima više beta-karotena po porciji od mrkve. Za razliku od lišća maslačka, čaj nije gorak, a uz to ublažava nadutost.
Fermentirani napici i povrće
Ako ste pretjerali sa šećerom, u svoju ishranu uvrstite probiotik. Na taj način ćete pojačati hlorovodičnu kiselinu koja će pomoći vašoj probavi, a sve one dobre crijevne bakterije pomoći će apsorbirati i razgraditi šećer koji ste unijeli.
Fermentirano povrće poput kiselog kupusa, kimchija ili kiselih krastavaca obnavlja hranjive tvari osiguravajući punu dozu vitamina C, sve vitamine B skupine i bogatu porciju aminokiselina, osobito lizina i metionina.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.