ZanimljivostiOve dvije grickalice mogu uzrokovati inzulinsku rezistenciju

Ove dvije grickalice mogu uzrokovati inzulinsku rezistenciju

Mnogi ljudi ne mogu odoljeti primamljivim grickalicama, ali njihovo konzumiranje može negativno utjecati na zdravlje.

Pojedine grickalice mogu značajno utjecati na naš metabolizam, ali i na cjelokupno zdravlje, dovodeći do problema poput inzulinske rezistencije.

Dvije vrste grickalica često su prepune rafiniranih šećera, nezdravih masnoća i prerađenih sastojaka koji podižu razinu šećera u krvi i narušavaju sposobnost našeg tijela da regulira inzulin.

Krekeri

Prerađeni krekeri, pod što mogu spadati i pereci, čips od krumpira, kukuruza ili tortilje, obično sadrže rafinirane žitarice, visok udio natrija i nezdrave masti. Slično slatkim grickalicama, krekeri napravljeni od rafiniranih žitarica nemaju vlakana i mogu uzrokovati skokove šećera u krvi.

Prekomjerna količina natrija može dovesti do zadržavanja vode i visokog krvnog pritiska te opterećuje metabolizam. Nezdrave masti, kao što su djelomično hidrogenirana ulja koja se nalaze u krekerima, potiču upalu i mogu oštetiti zdravlje crijeva te utjecati na metabolizam.

Slatke energetske pločice

Granola pločice, voćne pločice i ostale slatke energetske pločice, koje se često reklamiraju kao zdrave opcije, možda nemaju toliku nutritivnu vrijednost kao što mislimo. Također, napominje kako ove prerađene grickalice mogu naškoditi metabolizmu i uzrokovati inzulinsku rezistenciju.

Previše šećera može uzrokovati brze promjene razine šećera u krvi. To može dovesti do problema s inzulinom i inzulinske rezistencije. Rafinirane žitarice i umjetni zaslađivači mogu dodatno pogoršati ove probleme.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE