ZanimljivostiOve četiri namirnice povećavaju vaš struk

Ove četiri namirnice povećavaju vaš struk

Smanjene struka jedan je od najvećih izazova kada pokušavate da smršate.

Kako starimo, naš srednji dio je dio tijela koji je najskloniji širenju, bez obzira šta jedemo. Ovo je posebno tačno ako ne pazite šta jedete.

Zanimljivo je da se masnoća koja je pohranjena u našem struku i području trbuha smatra ‘aktivnom masnoćom’. Masnoća na ovom području uzrokuje oslobađanje hormona koji otežavaju gubitak težine i bolje rezultate u struku.

Još je frustrirajuće kada vježbate područja koja ciljaju vaš struk i vidite rezultate svuda osim struka. Međutim, postoje stvari koje sada možete učiniti kako biste izbjegli da povećate svoj struk i spriječili da masnoća preuzme vaš abdomen.

Brza hrana

Brza hrana je posvuda i nema razloga da se prestane prodavati. Nude nam udobnost, jeftiniju hranu i, doduše, ukus. Stoga je važno razviti bolji izbor u ishrani kako biste spriječili da brza hrana doprinosi vašem struku. Brza hrana i visoko prerađena hrana sada uobičajena pojava u modernoj ishrani. Primjeri uključuju hamburgere, pomfrit i slatke grickalice. Nažalost, ova hrana je često prepuna loših masti, dodatnih šećera i praznih kalorija, što ih čini glavnim uzrocima dobijanja na težini.

Zašećerena pića

Zaslađena pića poput gaziranih pića, energetskih napitaka i voćnih sokova glavni su doprinos proširenju struka. Ovi napici su zloglasni po tome što imaju puno dodanog šećera i nemaju nutritivnu vrijednost, što uzrokuje nakupljanje više masti na stomaku.

Sada kada smo u ljetnoj sezoni, teško je ostati podalje od zaslađenih napitaka jer se može osjećati kao da vam gase žeđ, ali nemojte sabotirati napredak u mršavljenju jer su ova pića prepuna kalorija i ludih količina šećera, a sve to doprinosi većem struku. Imajte na umu da ova pića nisu uvijek upakovana; mogu uključiti i pića koja konzumiramo u restoranima tokom užine ili večere.

Alkohol

Mnogima bi moglo biti teško da smanje alkohol, posebno kada je sezona zabava i kada ste vani sa prijateljima, ali alkohol je jedan od glavnih krivaca kada je u pitanju veliki struk.

Alkoholna pića često nemaju kritične nutrijente i imaju visoku kalorijsku vrijednost. Alkohol također može otežati tijelu adekvatan metabolizam masti, što povećava količinu masti pohranjene u abdomenu.

Jedno piće tu i tamo neće dovesti do toga da se probudite sa duplo većim strukom nego prethodne noći, ali važno je da sve konzumirate umjereno i vodite zdrav način života ako zaista želite izbjegavati hranu i piće koji vam čine struk veći.

Biljna ulja

Biljna ulja mogu zvučati dovoljno bezopasno – na kraju krajeva, ona potiču od povrća, a povrće je zdravo, zar ne? Međutim, da su mnoga biljna ulja zapravo vrlo upalna i da bi vas mogla spriječiti u ostvarivanju ciljeva mršavljenja.

Biljna ulja mogu biti upalna zbog neravnoteže između omega-6 i omega-3 masnih kiselina, objašnjava ona. Iako su obje vrste neophodne za zdravlje, tipična zapadnjačka prehrana sadrži prekomjernu količinu omega-6 masnih kiselina, prvenstveno pronađenih u biljnim uljima poput kukuruznog, sojinog i suncokretovog ulja.

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE