ZanimljivostiOvako Makedonci pripremaju pastrmku, recept koji će vas oduševiti

Ovako Makedonci pripremaju pastrmku, recept koji će vas oduševiti

Napravite pastrmku na makedonski način.

Sastojci:

2/3/4 pastrmke

2 glavice crnog luka

2 paprike

2 paradajza

150 ml ulja

150 ml bijelog vina

3-4 čehna bijelog luka

so

crni biber

2 limuna

Priprema

U zagrijano ulje ubacite sjeckani crni luk, pa kad počne da rumeni, dodajte isječenu papriku i propržite. Zatim dodajte paradajz isječen ne kocke, sitno sjeckani bijeli luk, posolite, pobiberite, sipajte bijelo vino i pospite sjeckanim peršunom.

Očistite pastrmke. Ne otvarajte ih na stomaku, već na leđima od glave prema repu. Pažljivo izvadite kičmu sa kostima, a rep ne sjecite. Zatim izvadite stomak-utrobu. Glava i rep ostaju na pastrmci.

Očišćene pastrmke operite i obrišite papirnim ubrusom, te pržite na zagrijanom ulju da porumene s obje strane prelivajući ih uljem u kojem se prže. Pripremljeno povrće rasporedite u utrobu ribe, prelijte limunovim sokom i pokrijte drugom polovinom. Prije služenja ukrasite kriškama limuna.

Prijatno!

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/radiosarajevo.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE