Napravite pastrmku na makedonski način.
Sastojci:
2/3/4 pastrmke
2 glavice crnog luka
2 paprike
2 paradajza
150 ml ulja
150 ml bijelog vina
3-4 čehna bijelog luka
so
crni biber
2 limuna
Priprema
U zagrijano ulje ubacite sjeckani crni luk, pa kad počne da rumeni, dodajte isječenu papriku i propržite. Zatim dodajte paradajz isječen ne kocke, sitno sjeckani bijeli luk, posolite, pobiberite, sipajte bijelo vino i pospite sjeckanim peršunom.
Očistite pastrmke. Ne otvarajte ih na stomaku, već na leđima od glave prema repu. Pažljivo izvadite kičmu sa kostima, a rep ne sjecite. Zatim izvadite stomak-utrobu. Glava i rep ostaju na pastrmci.
Očišćene pastrmke operite i obrišite papirnim ubrusom, te pržite na zagrijanom ulju da porumene s obje strane prelivajući ih uljem u kojem se prže. Pripremljeno povrće rasporedite u utrobu ribe, prelijte limunovim sokom i pokrijte drugom polovinom. Prije služenja ukrasite kriškama limuna.
Prijatno!
Visoko.co.ba/radiosarajevo.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.