PreporukaOvako je park Hastahana izgledao tokom rata, Sarajlijama služio za sjetvu

Ovako je park Hastahana izgledao tokom rata, Sarajlijama služio za sjetvu

Posljednjih godina u javnosti se mnogo govorilo o parku Hastahana u Sarajevu i to zbog njegove obnove i rekonstrukcije koja je izazvala negodovanje građana.

Dok su mnogi polemizirali kako bi park trebao izgledati, rijeko ko bi se sjetio njegovog izgleda tokom agresije na našu zemlju.

Naime, Sarajlije su tokom opsade grada u nedostatku osnovnih životnih sredstava pa tako i hrane, ovaj park u centru grada koristili za sjetvu te tako sebi i svojim porodicama osigurale barem neke od osnovnih namirnica za preživljavanje.

Godinama nakon rata park je obnovljen, a mnogi su zaboravili kako je u periodu između 1992-1995. godine park izgledao kao vrt. Nedavno je na internetu objavljena fotografija na kojoj se vidi izgled parka tokom ratnih godina.

Na fotografiji je prikazan park koji je služio za obrađivanje i sjetvu više ljudi, a svoj vrt građani su pojedinačno ogradili. Također, vidljivo je da su u parku sijali raznovrsno povrće od luka, salate do krompira itd.

Iako su to bile teške i bolne godine za većinu Sarajlija, rat nije ubio duh građana koji su na sve moguće načine pokušavali preživjeti.

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE