Održavanje zdravlja mozga ključno je za dug život. Kako starimo, povećava se rizik od kognitivnog pada i neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerove bolesti, zbog čega je važno rano usvojiti preventivne mjere.
Mozak, kao kontrolni centar našeg tijela, zahtijeva stalnu opskrbu hranjivim tvarima da bi funkcionirao optimalno. Dok su uravnotežena ishrana i redovna tjelovježba temelj zdravlja mozga, nova istraživanja naglašavaju važnost specifičnih minerala u podržavanju kognitivnih funkcija i zaštiti od bolesti.
Minerali igraju vitalnu ulogu u brojnim biohemijskim procesima u mozgu. Oni doprinose sintezi neurotransmitera, prijenosu živaca i zaštiti moždanih stanica od oksidativnog stresa. Nedostaci određenih minerala su povezani sa povećanim rizikom od kognitivnih oštećenja i neurodegenerativnih stanja.
U nedavno objavljenom TikToku, neuronaučnik Robert Love naglašava važnost uključivanja tri ključna minerala u naš dnevni unos vode kako bismo poboljšali zdravlje mozga i pomogli u prevenciji Alchajmerove bolesti.
Magnezijum
Broj jedan je magnezijum, koji je kritičan mineral uključen u preko 300 enzimskih procesa u tijelu, uključujući one koji se odnose na zdravlje kostiju i mozga. Love ističe istraživanja koja pokazuju da pacijenti s Alchajmerom često pokazuju nedostatak magnezijuma.
“Istraživačke studije disekcije pacijenata sa Alchajmerovom bolešću otkrile su da je veća vjerovatnoća da će oni koji imaju manjak magnezijuma imati Alchajmerovu bolest”, objašnjava on.
Selen
Selen je još jedan ključni mineral koji Love preporučuje.
“Volim da dodajem selen u svoju vodu. Također, volim da jedem brazilske orahe. Selen služi kao prekursor glutationa, poznatog kao glavni antioksidans tijela. Osiguravanje adekvatne razine glutationa je od vitalnog značaja za održavanje zdravlja mozga i prevenciju oksidativnog stresa, koji je povezan s kognitivnim padom”, dodaje.
Love sugerira da dodatak selena može biti koristan za mnoge ljude.
Fulvična kiselina
Treći sastojak koji je Love nedavno počeo da dodaje u svoju vodu je fulvo kiselina.
“Ovo posljednje sam počela da dodajem nedavno, ovo je fulvo kiselina, ovo poboljšava apsorpciju vitamina i minerala”, dodaje.
Fulvična kiselina poboljšava sposobnost tijela da apsorbira i koristi različite nutrijente, čime podržava cjelokupno zdravlje, uključujući funkciju mozga.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.