Ova promjena na koži može ukazivati da ste alergični na paracetamol

Nekoliko puta godišnje neophodno je posegnuti za sredstvom protiv bolova. Bilo da je riječ o povredi, bolesti ili danu nakon neprospavane noći, najčešće se oslanjamo na paracetamol. Međutim, neki organizmi ga slabo podnose.

U zavisnosti od toga šta nije u redu s tijelom, paracetamol djeluje različito. Može blokirati signale mozga koji govore tijelu da ga boli, reagirati na područje mozga odgovorno za tjesnu temperaturu te reagirati na vrste bolova poput onih u glavi, stomaku, leđima i slično.

Iako su nuspojave nakon uzimanja ovoga lijeka rijetke, kao i kod drugih lijekova, itekako ih ima.

Nekih se možemo lako riješiti, dok druge zahtjevaju odlazak kod doktora, a jedna od njih je da koža postaje blijedožute boje, javlja Express.

Ukoliko primijetite da je važa koža poprimila ovu boju, preporučuje se da odmah potražite doktora. Ona može ukazivati na probleme s jetrom koje bi upotreba paracetamola mogla dodatno pogoršati, a također ukazuje i na alergiju koju ovaj lijek može uzrokovati.

Također, doktora trebate potražiti i ako osjetite otežano disanje, neuobičajeno brzo ili sporo.

Alergijska reakcija na paracetamol može izazvati i kožni osip popraćen svrabežom, crvenilom, natečenosti, plikovima ili ljuštenjem kože.

(klix.ba)

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.