ZanimljivostiOva hrana koji mnogi jedu za doručak najveći je krivac za debljanje

Ova hrana koji mnogi jedu za doručak najveći je krivac za debljanje

Nutricionistica Marina Kopytko u radijskom intervjuu za Sputnik podijelila je nedostatke tradicionalnog francuskog doručka.

Prema njezinim riječima, kroasan, koji mnogi često konzumiraju za doručak, može doprinijeti nakupljanju sala.

“Kroasan se radi od bijelog brašna. Osim kalorija, ugljikohidrata i zasićenih masti, nema ništa drugo. Postotak proteina je vrlo mali, a vitamina, minerala i dijetalnih vlakana praktički nema”, izjavila je.

Kroasan je zapravo neuravnotežena namirnica s visokim udjelom ugljikohidrata i kalorija pa ju je bolje zamijeniti nečim hranjivijim i zdravijim.

Krajem prošlog mjeseca nutricionistica pozvala je i na oprez s medom.

“Med je dodani šećer, kalorijski je vrlo blizu običnom šećeru. Važno je kontrolirati unos meda, posebno kad su u pitanju dijabetičari, osobe s prekomjernom težinom i alergičari”, poručila je.

Davanje meda ne preporučuje se ni djeci do prve godine života jer može izazvati razvoj crijevnih bolesti.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE