NaslovnicaZanimljivostiOva dijeta sm...

Ova dijeta smatra se jednom od najboljih na svijetu, a datira još iz 1949. godine

Oni koji žude da skinu višak kilograma hvataju se za svaku opciju u kojoj bi mogli naći rješenje svog problema, no rijetki znaju za čuvenu dijetu klinike Mayo koja datira još iz 1949. godine.

Unatoč tome što je objavljena godinama prije, ova dijeta važi za jednu od najboljih na svijetu a sve zato jer je poprilično jednostavna za čovjekov organizam.

Sastoji se iz programa osmišljenog da usmjerite svoj stil života na usvajanje zdravih, a odbacivanje nezdravih navika s ciljem da stvorite rutinu koja će rezultirati zdravom težinom koju možete održavati do kraja života.

Iz klinike posebnu pažnju daju pojačanom konzumiranju voća i povrća te, između ostalog, fizičkim aktivnostima te ostalim starima koje vam doista mogu pomoći da smršavite.

Zasniva se na dvije faze:

Lose It – Ova dvosedmična faza osmišljena je da ubrza gubitak težine. Fokusirate se na životne navike povezane sa težinom. Učite kako usvojiti pet zdravih navika – zdrav doručak, konzumiranje najmanje četiri porcije voća i povrća, integralne žitarice poput smeđe riže i obične zobi, konzumiranje zdravih masti poput maslinovog ulja te šetnju ili drugu fizičku aktivnost u trajanju od 30 minuta dnevno.

Osim uvođenja zdravih navika, podrazumijeva i da se riješimo onih nezdravih poput – izbjegavanja dodatnog šećera, suzdržavanja od grickalica, osim ako je riječ o voću i povrću, ne uzimanja hrane za vrijeme gledanja televizije, izbjegavanja da jedete van kuće te ne konzumiranja previše mesa i punomasnih mliječnih proizvoda.

U ovom periodu, tvrde, većina ljudi gubi i do 4,5 kilograma.

Live It – Za ovu fazu smatra se kako je dizajnirana tako da je možete primijenjivati do kraja života. U njoj učite više o biranju hrane, veličini porcija, planiranju jelovnika i fizičkoj aktivnosti.

S njom krećete dvije sedmice nakon prve faze, a trebali bi je se pridržavati sve do desete, ili, ako želite – do kraja života.
Osim zdravih namirnica i svakodnevne fizičke aktivnosti, ova faza podrazumijeva i brojanje kalorija. Iako se tačne količine računaju individualno, prosječna vrijednost je od 1200 do 1600 kalorija za žene i 1400 i 1800 za muškarce.

Uz pomoć ove faze, možete zabilježiti gubitak težine od 1 kg sedmično dok ne postignete željenu težinu, a zatim vam ona pomaže da željenu težinu i održite.

Iz klinike Mayo tvrde kako je ova dijeta sigurna za većinu odraslih osoba, s više o njenim prednostima i manama možete pročitati ovdje.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.