ZanimljivostiOva četiri "super pića" mogu vam pomoći smanjiti rizik od srčanih bolesti

Ova četiri “super pića” mogu vam pomoći smanjiti rizik od srčanih bolesti

Sokovi marakuje, nara, narandže i mandarine obiluju kalijem koji igra glavnu ulogu u regulaciji krvnog pritiska i zdravom srcu te prema Medical News Today ovi napici mogu pomoći pri sprečavanju bolesti srca.

Ako se ne liječi, hipertenzija (visoki krvni pritisak) dodatno opterećuje vaše krvne sudove, srce i druge organe, kao što su mozak, bubrezi i oči. Također, može povećati rizik od razvoja brojnih ozbiljnih i potencijalno smrtonosnih zdravstvenih stanja. Bolesti srca, srčani udari, moždani udari i zatajenje srca samo su neki od njih.

Prema Harvard School of Public Health, dva minerala igraju glavnu ulogu u regulaciji krvnog pritiska i zdravom srcu. To su natrijum i kalijum.

S tim u vezi, prema Medical News Today, četiri voćna pića su puna spomenutih minerala i mogu pomoći pri sprečavanju bolesti srca.

To su svježi sokovi od marakuje, nara, narandže i mandarina. Standardna šoljica svakog pića sadrži:

  • Sok od marakuje – 687 mg kalijuma
  • Sok od nara – 533 mg
  • Sok od narandže – 496 mg
  • Sok od mandarine – 440 mg.

Prema Harvard School of Public Health, druge namirnice bogate kalijem uključuju suho voće, grah, leću, krompir, špinat, brokule, avokado, piletinu, losos, bademe itd.

Ističu i kako je najbolji plan ishrane za snižavanje krvnog pritiska i prevenciju srčanih bolesti onaj koji odražava mediteransku ishranu.

Navodi se i da san igra ogromnu ulogu u zdravlju srca, jer bilo da ga je premalo ili previše – sve to je povezano sa srčanim oboljenjima i može negativno utjecati na druge faktore rizika povezane s bolestima srca.

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE