NaslovnicaPreporukaOtvorila se v...

Otvorila se velika pukotina na Suncu

Veliki solarni ponor, dubok najmanje 20.000 kilometara i dug 200.000 kilometara, otvorio se na Suncu, a ogromna pukotina oslobodila je snažne magnetne solarne vjetrove.

Erupciju nakon nastanka pukotine na Suncu zabilježili su teleskopi na Zemlji koji posmatraju infracrveni spektar, kao i sateliti u ekstremnom ultraljubičastom elektromagnetskom spektru, piše “Space vader”.

Prethodno su zabilježene i dvije velike solarne baklje.

Britanska meteorološka služba potvrdila je dvije erupcije iz solarne pukotine na centralno-južnom dijelu Sunca, koje su usmjerene u svemir. Prva je zabilježena 3. aprila oko 17.00 časova po srednjeevropskom vremenu, a druga 4. aprila oko 23.00 časa.

“Koronalne eksplozije, izbacivanje plazme iz gornje Sunčeve atmosfere, takođe su zabilježene tokom tih erupcija”, saopšteno je iz britanske meteorološke službe.

Kada stignu do Zemlje, koronalne eksplozije izazivaju geomagnetske oluje, koje mogu da oštete satelitske veze i da ugroze elektroniku u orbiti. Često su praćene aurorama, odnosno polarnom svjetlošću.

Uprkos intenzivnim solarnim vjetrovima usljed otvaranja pukotine na Suncu, Sunčeva aktivnost je relativno slaba.

Kako navode iz britanske meteorološke službe, Sunce je tek počelo da se budi iz produženog solarnog minimuma.

Solarni minimum je period niske Sunčeve aktivnosti tokom jedanaestogodišnjih solarnih ciklusa, tokom kojih je aktivnost Sunčevih pega i baklji smanjena.

Naučnici vjeruju da će se ta aktivnost uskoro povećati i da će zenit dostići 2025. godine, prenosi “Sputnik”.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Srna

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.