Otvoreno pismo gradonačelnici Sarajeva Banjamini Karić: Učinite dobro djelo, vratite kralja Tvrtka kući u Visoko

Pokušali smo to kao medij putem direktnih razgovora sa predstavnicima vlasti i opozicije u Visokom, međutim iz svojih uskih krugova i safova u koje su se zbili i sakrili uz ideologiju seoskih hodžica da u Bosni i Hercegovini ništa nije postojalo prije 1463.godine i dolaska Turaka oni nesretni u svom skromnom znanju i još skromnijom pameću nažalost ne vide širu sliku, kako i sami u svojoj objavi na društvenim mrežama kažete, da je Tvrtko Kotromanić svoju teritoriju – Bosansku banovinu uzdigao u rang Kraljevine.

To nažalost ni u vas u Sarajevu kao i u nas u Visokom zasljepljeni tenderima, javnim nabavkama i raspodjelom funkcija u javnom sektoru ne vide oni koji bi trebali da vide, važnost i značaj Tvrtka I Kotromanića kao političke figure koja jasno govori o kontinuitetu bosanske državnosti i naše slavne prošlosti. Ove druge, osvještene i nažalost pametnije od nas koji svojataju našeg kralja kako iz Srbije, RS-a i Hrvatske potpuno razumijemo, nije to prvi slučaj da u nedostatku svog kulturnog nasljeđa otimaju i svojataju naše.

Svjedočimo ovih dana kako već u nekoliko navrata Grad Sarajevo mijenja i pokušava da pronađe lokaciju za najvećeg kralja ovih “jugoslovenskih” prostora što je ponižavajuće i uvredljivo za svakog ko Bosnu i Hercegovinu doživljava i smatra svojom domovinom. Gradonačelnice Karić, bilo bi sramota da istorijska ličnost nakon Predsjedništva (Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika dala negativno mišljenje o ovoj lokaciji), Parlamentarne skupštine (Odbijen prijedlog Gradskog vijeća) kralj Tvrtko I Kotromanić završi na trotoaru ispred SCC-a.

Spomenik je spreman, čeka na konačnu lokaciju, ako već nema političke volje u Sarajevu učinite dobro djelo i kralja vratite kući u Visoko gdje mu je krunidbeno i grobno mjesto, ako mi ne uspijemo naći sagovornika u ovoj priči oko otkupljivanja skulpture veličine tri i pol metra, što je ujedno i jedna od ponajvećih u zadnjih četrdeset do pedeset godina koja je rađena u Bosni i Hercegovini, onda ga poklonite Srebreniku, gradu u kojem je Tvrtko I Kotromanić rođen. Mi ćemo očito morati sačekati dok ideološki zadojeni mazohisti okupatorima iz 1463.godine ne odbace predavanja i “pamet” onih s početka ovog pisma i dok nam propagandna mašinerija iz susjednih zemalja kao milion puta do sada ne ukrade ono što je naše bosansko.

Mili, krunidbeno i grobno mjesto Tvrtka I Kotromanića
Mili, krunidbeno i grobno mjesto Tvrtka I Kotromanića

Tvrtko I Kotromanić je VISOČANIN, njegovo krunidbeno i grobno mjesto je u Visokom, u Arnautovićima (Mili) gdje ga je otkrio sasvim slučajno istraživač Karlo Pač. Slučaj je htio da tog dana 1909. godine, kada se naišlo na ovu grobnicu, Karlo Pač bude odsutan. Umjesto njega radovima je rukovodio Mustafa (Mujaga) Salihagić, koji je ustvari bio podvornik Zemaljskog muzeja koji je zapisao kako je od iskopanog materijala najvrijedniji kraljevski plašt prebačen preko stećka.

Visoko.co.ba

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.