Lokalne TemeOtvorena nova uređena arheološka i turistička destinacija u Visokom

Otvorena nova uređena arheološka i turistička destinacija u Visokom

U ponedjeljak, 11. juna 2024. godine, Fondacija ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ otvorila je još jednu uređenu arheološku i turističku destinaciju u Visokom. Riječ je o vještačkom konusnom uzvišenju – tumulusu u Vratnici.

– Danas smo svečano otvorili novouređeni arheološki lokalitet tumulusa u Vratnici. Pored službenih vodiča Fondacije pridružili su nam se i brojni mještani koji su prisustvovali prezentaciji na lokaciji. Ovaj Tumulus ima visinu od 32 metra iznad razine puta, međutim prilikom sondažnih geoloških bušenja našli smo prostoriju na 56 metara dubine ispod samog vrha. Georadarskim skeniranjem u 2023. našli smo još jednu anonaliju – potencijalnu prostoriju, na dubini od 14 metara. Od naredne godine planiramo da ovdje vršimo arheološka iskopavanja, a ove godine će Tumulus biti jedna od naših najvažnijih turističkih destinacija. Ovo je redovna obuka naših vodiča kako bi mogli našim gostima prezentovati najbolje informacije. – kazao nam je dr. Semir Osmanagić.

U pripremi za otvaranje ove turističke lokacije, Fondacija je nekoliko mjeseci radila na uređenju pristupnog puta kojeg je asfaltirala, napravila je i parking za goste, očistila uzvišenje od žbunja i rastinja, napravila betonsko-kamene stepenice sa rukohvatima, očistila sami vrh i postavila klupe za 100 posjetilaca te postavila pet natkrivenih stolova sa klupama kapaciteta 40 mjesta. Ovo će ujedno služiti i kao novo izletište stanovnicima lokalne zajednice sa predivnim pogledom.

Fondacija danas u Visokom ima nekoliko uređenih lokacija, koje su organizovane i uređene po svjetskim standardima i koje su svakako i sjajna reklama za Fondaciju, ali i Visoko, Zeničko – dobojski kanton i cijelu Bosnu i Hercegovinu, pošto ih godišnje posjete desetine hiljada turista iz cijelog svijeta.

Također, i vodička služba Fondacije je jedna od najboljih u ovom dijelu Evrope, a upravo su vodiči oni koji ostvaruju prvi kontakt sa ljudima iz cijelog svijeta i svojim prezentacijama ostavljaju dobar utisak na goste, koji se rado vraćaju u Bosansku dolinu piramida.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE