NaslovnicaLokalne TemeOtvorena izlo...

Otvorena izložba “Portret dame: Marica Vojnović, Visočanka (1892-1982)”

Muzej Sarajeva i Zavičajni muzej – Visoko upriličili su u subotu u Brusa bezistanu Sarajevo izložbu fotografija “Portret dame: Marica Vojnović, Visočanka (1892–1982)”, koja donosi dio bogate historije bh. kulturne baštine.

Izložbom se predstavljaju pažljivo birane fotografije fundusa Zavičajnog muzeja Visoko – riječ je o Kolekciji fotografija 19. i 20. stoljeća iz zaostavštine Marice Vojnović s iscrpnim motivima prazničnih čestitki, gradskih veduta, pejzaža, portreta dama s inspirirajućim detaljima modne scene i etno elementima na fotografijama domaćih i stranih fotografskih ateljea, koji su djelovali u tom istorijskom periodu.

Autorice izložbe su Habiba Efendira-Čehić i Dženana Arnautović koje su postavkom dočarale svijet fotografije, ali i svijet grafičkog dizajna kroz fotografije, dopisne karte, lične dokumente.

Kustosica Zavičajnog muzeja Visoko Habiba Efendira-Čehić, govoreći o nastanku izložbe, kazala je da su prilikom redovnih pregleda muzejskih depoa naišli na dio zaostavštine Marice Vojnović koja nije bila inventarisana.

“Fotografija predstavlja veliki izvor informacija. Pored vizelnog sadržaja koji je jasan, fotografija nudi i brojne prikrivene informacije koje zalaze u oblast umjetnosti, socio-kulturnih elemenata, etnografiju, komunikaciju…”, kazala je Efendira-Čehić.

Ona je navela da kolekcija Vojnović broji 184 fotografije, a za izložbu je priređeno 40 fotografija te ličnih dokumenta, dopisnih karata.

Dženana Arnautović navodi da je Marica Vojnović bila jedan od legata Zavičajnog muzeja Visoko.

“Ona je porijeklom iz Hrvatske, ali je skoro cijeli život provela u Visokom, gdje je i umrla. Nakon njene smrti njena zaostavšina je prenesena u Muzej – podvukla je Arnautović, dodavši da se osim fotografija u Muzeju nalaze i namještaj te njene druge privatne stvari”, ustvrdila je ona.

Direktorica Muzeja Sarajeva Alma Leka istakla je da je izložba i prilika za nastavak saradnje Zavičajnog muzeja Visoko i Muzeja Sarajeva. Naglašava da je riječ o izložbi koja se u visočkom muzeju čuva 40 godina, a svjetlo dana je ugledala prošle godine.

Direktorica Zavičajnog muzeja Visoko Mubera Pulo podvlači da ova izložba prezentrira tek dio bogate baštine, kulturno-historisjke građe koju čuva ta institucija.

Izložbu je otvorila historičarka Hana Younis, koja se osvrnula na estetiku postavke te istoriju fotografije i foto studija u BiH.

Visoko.co.ba/klix

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.