NaslovnicaZDKKulturaOtvorena izlo...

Otvorena izložba “Mi gradimo Zenicu”

U Zenici je prije šest mjeseci osnovano prvo Udruženje Škole fotografije, kako u ovom gradu, tako i u Bosni i Hercegovini. Svoje radove članovi ovog udruženja predstavili su na izložbi u Sinagogi, uokviru Zeničkog proljeća.

Ovo Udruženje okuplja ljubitelje fotografije, sve one koji vole fotoaparate, trenutke, koji vole dobru umjetnost, kao i one koji se i u budućnosti profesionalno žele baviti tim. Na ideju osnivanja ovog Udruženja došla je Zeničanka, Dijana Muminović, magistrica dokumentarne fotografije, koja se prije godinu dana vratila u rodnu Zenicu, te odlučila u ovom gradu pokrenuti nešto novo.

“Meni je jednostavno ova ideja došla prirodno. Svaki put kada dođem u svoju domovinu iz Amerike u koju sam se odselila 1997. godine, svaki put se rodi želja i ideja da stvaram nešto u svom rodnom gradu. Prije četiri godine kada sam završila magisterij htjela sam pokrenuti online kurs, međutim dolaskom u svoj rodni grad uspjela sam registrovati Udruženje prvo u gradu, ali i u Bosni i Hercegovini”, ističe Muminović.

Ovo Udruženje pohađaju razne generacije, te svakim danom biva sve popularnije: “Udruženje je otvoreno za sve građane i tu su učenici iz osnovnih škola, studenti, a naša najstarija učesnica ima 74 godine. Razlog za ovu školu upravo jeste to da ona bude dostupna svima onima koji žele da nauče bilo šta o fotografiji, a to ne mora da bude umjetnička, moze da bude bilo kakva”, dodaje magistrica Dijana Muminović.

Pored praktičnih časova na kojima učesnici uče taktike rada dobre fotografije, Dijana je uvela i oblik edukativne nastave, kao i saradnju sa najpoznatijim svjetskim fotografima iz Australije, Amerike i svih drugih krajeva svijeta: “Počeli smo sa osnovama fotografije, s tim da još nemamo opremu, iščekujemo je od mog bivšeg univerziteta iz Amerike. Naše lekcije su raznovrsne i posljednjih četiri do pet sedmica uspjeli smo da se uskajpamo sa poznatim svjetskim fotografima iz Amerike, Australije te time učesnici dolaze u kontakt sa svjetskim fotografima”, dodaje ona, te ističe da je rad u Zenici i Americi dosta drugačiji, ali joj stvara veliko zadovoljstvo to što polaznici ove Škole vole, žele i shvataju suštinu.

Važno je istaći da se u aprilu okončava prvi ciklus Škole fotografije, te da odmah po okončanju njihovog zajedničkog projekta započinje sa novim aktivnostima, grupama i selekcijama.

“Obzirom da je ovo bio prvi kurs koji je otvoren za sve građane i ja sam rekla da ne želim da stavim neki krov do onog trenutka dok ne realizujemo naš zajednički projekt neće biti kraj našeg kursa i sada smo došli do te tačke izložbe”, kazala je Dijana te naglasila da će već u narednom periodu oformiti nekoliko grupa, te započeti sa novim ciklusom.

Izložba polaznika Škole fotografije nosi naziv “Mi gradimo Zenicu”.

Rezultat je njihovog šestomjesečnog rada. Radili su svake srijede, učili osnove i rukovanje, a sada pripremili i prvu izložbu. Prikazali su portrete ljudi koji su doprinijeli promociji Grada. Svjesni da su hrabro ušli u ovaj projekt, ali priredili su petnaestak portreta, po principu da je svaki fotografisani predložio nekog drugog, narednog za fotografisanje.

 

 

 

Visoko.co.ba/Zenicablog.com

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.