NaslovnicaPreporukaOtvorena izlo...

Otvorena izložba “Grobnice – dokaz genocida u Srebrenici”

Na trgu slobode u Tuzli otvorena je izložba dokumentarne fotografije “Grobnice – dokaz genocida u Srebrenici” autora fotoreportera Ahmeta Bajrića – Blicka.

– Kažu da fotografija govori više od hiljadu riječi. Zamislite koliko nam je riječi Ahmet Bajrić poručio i poslao kroz sve ove godine. Svaki jul kod nas budi emocije, tjeskobu i nelagodu. Moramo shvatiti i prihvatiti da su ove fotografije dokaz o počinjenom genocidu nad Bošnjacima – kazao je Irfan Halilagić, premijer TK, koji je i otvorio izložbu.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je potcrtao važnost manifestacione kulture i kulture sjećanja uopšte.

– Blicko je u svojim fotografijama sačuvao toliko istine i kako vrijeme bude prolazilo cijena njegove dokumentarne fotografije bit će sve veća – istaknuo je Imamović.

Krajnji cilj Ahmeta Bajrića je da izložbu postavi u Beogradu kako bi tamošnjoj javnosti pokazao šta se događalo u Srebrenici i Podrinju.

– Moramo pričati o genocidu u Srebrenici jer će za 10 ili 20 godina reći da se tamo ništa nije dogodilo. Imaju fotografije, imaju tekstovi, imaju filmovi, imaju presude o počinjenom genocidu. Čovjek nije od kamena i zaista je bilo teško gledati majke kako tragaju za posmrtnim ostacima svojih sinova. Meni je najteže bilo prilikom otkopavanja grobnice u Suhoj kod Bratunca kada je ekshumirana majka sa nerođenom bebom. To su prizori od kojih vam se ledi krv u žilama – kazao je Ahmet Bajrić – Blicko.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.