PreporukaOtvorena izložba djela Salmana Ezzammouryja

Otvorena izložba djela Salmana Ezzammouryja

Izložba umjetničkih djela nizozemskog vizuelnog umjetnika Salmana Ezzammouryja otvorena je u Galeriji „Mak“ Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Izloženo je 40 djela rađenih kombinacijom slikarstva i fotografije. Izložba će trajati do 20. avgusta.

Salman Ezzammory planirao je ovaj poduhvat otkad je prvi put posjetio Sarajevo prije dvije godine. Prošle godine je zbog pandemije izložba odgođena za 2021.

– Drago mi je da je to vrijeme došlo. Htio bih prikazati i podijeliti svoja umjetnička djela sa svima i svugdje. U Sarajevo sam se zaljubio na prvi pogled. Nevjerovatan grad, okružen planinama, bijele kuće s crvenim krovovima i divnim ljudima, oduševili su me. Tokom posjete, otkrio sam da je Sarajevo jedan od kulturno najbogatijih i najživljih gradova u Evropi – kazao je Ezzammoury i najavio novi umjetnički projekat radnog naziva „Sarajevo očima stranca“.

Prilikom prve posjete glavnom gradu BiH, arhitekt Vjekoslav Saje kojeg je tada upoznao pokazao mu je sva znamenita mjesta.

– Tada smo posjetili i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, gdje sam prvi put čuo za poznatog nobelovca Ivu Andrića. Kupio sam knjigu „Na Drini ćuprija“ u kojoj sam zaista uživao. Tada sam odlučio da moja izložba bude upravo u ovom muzeju, a zahvalan sam Vjekoslavu što mi je pokazao svijet s divnim i prekrasnim ljudima koji vole umjetnost – rekao je također umjetnik.

On vjeruje da umjetnost ima moć ne samo da obogaćuje društvo već ima moć da okupi ljude.

– Umjetnost je oruđe za stvaranje boljeg svijeta. Umjetnost je ljepota. Umjetnost je ljubav. Umjetnost je život. Umjetnost je mir. Umjetnost liječi. Umjetnost je sloboda i pokretač inovacija. Mi smo umjetnost i kroz umjetnost, svi smo jednaki – njegove su riječi.

Ezzammoury je rođen u Tetouanu, Maroko, 1959. Godine. U ranoj mladosti je preselio u Nizozemsku, studirao  fotografiju na univerzitetu primijenjene fotografije u Apeldoornu i grafičku tehniku na Sivaco univerzitetu u Utrechtu. Takvo obrazovanje osiguralo mu je solidnu tehničku bazu za njegov sadašnji način rada, kombinaciju slikanja i fotografije.

Učestvovao je na više od 400 izložbi u Nizozemskoj i svijetu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE