Otvoren konkurs za “Proljetnu školu za vodiče”

OTVOREN KONKURS ZA VODIČKU ŠKOLU FONDACIJE

I ove godine, kao i prethodnih, Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”  organizovat će “Proljetnu školu za vodiče”.

Kroz ovu školu prošlo je već nekoliko generacija, sada već etabliranih, turističkih vodiča koji pored projekta bosanskih piramida predstavljaju i svoju zemlju i grad. Poziv je to koji je odgovoran i zahtjevan ali veoma zahvalan. Vodiči su ambasadori svoje kulture, historije, prirode i društva. Kroz ovaj posao stiču se i u naprijeđuju vještine komunikacije, prezentacije, izlaganja, a sve to kroz priliku da se prenesu važne informacije na slušaoce. Kroz kontakt s gostima širom svijeta stiču se nova prijateljstva i poslovne prilike.

Projekat bosanskih piramida, kao fenomen među istraživačkim projektima, svake godine bogatiji je za desetine novih pronalazaka, naučnih elemenata od arheoloških iskopina, artfekata i geoloških uzoraka do kulturoloških, ljekovitih i energetskih parametara te duhovnih saznanja o svijetu prošlosti. Sa stotinama novih infromacija javlja se potreba da se otkrića pravovjerno prenesu na desetine hiljada posjetilaca koje privlače Bosanske piramide. Vodič u Fondaciji stoga nije samo prezentator činjeničnih informacija i unaprijed naučenih tekstova, nego i tumač, prevoditelj, interpretator i analitičar, voditelj kroz nepoznatu prošlost i budućnost, učitelj koji inspiriše…

Zbog toga Fondacija opravdano tvrdi da ima jedan od najkvalitetnijih vodičkih kolektiva u Evropi. Tako su i kriteriji za rad u vodičkoj službi izuzetno visoki i zahtjevaju posebnu obuku, koja traje tri mjeseca. U Školu će biti pozvani oni s najvećim potencijalom, a položeni ispit nakon zadnjeg časa značit će i da su postali dio Fondacije, te će im biti ponuđen ugovor i angažman tokom turističke sezone.

Pozivamo sve odvažne i ambiciozna mlade ljude da se prijave na ovaj izazov tako što će poslati pismo s biografijom na: incoming@piramidasunca.ba.

Poziv je otvoren do 1. februara tekuće godine.

Sretno!