Otmičarka bebe ostaje u pritvoru

Općinski sud u Sarajevu donio odluku

Otmičarka bebe ostaje u pritvoru

Općinski sud Sarajevo produžio je pritvor otmičarki bebe od 10 dana Merhunisi Dedić (28) iz Visokog. Protiv nje je nedavno podignuta optužnica, koju je ovaj sud potvrdio.

Otmičarka nije mogla imati djece iako je više puta pokušavala ostati u drugom stanju. Suprugu Muhamedu slagala je da je trudna pa je išla na kontrole u Kliniku za ginekologiju i porodiljstvo (GAK), gdje je i upoznala Lejlu Ismailovski, majku otete bebe. Više mjeseci se s Lejlom susretala u čekaonici klinike te je planirala otmicu. Nakon Lejlinog porođaja, 10 dana je obilazila zgradu u kojoj živi.

Čak je inscenirala da ima porođajne trudove pa je lažirala da se porodila na GAK-u, a suprugu je rekla da je beba ostala u klinici zbog manjih zdravstvenih problema.

Na dan otmice, suprugu je kazala da ide po bebu te se uputila prema Hadžićima. Merhunisa nije znala u kojem se stanu nalazi porodica Ismailovski pa je pitala jednu komšinicu, koja joj je pokazala gdje žive. Sat prije toga je pozvala Lejlu lažno se predstavivši kao uposlenica GAK-a te joj je kazala da bebu treba donijeti u kliniku radi dodatnog pregleda.

Tada je pokušala da izvede otmicu, ali to nije bilo moguće, jer je tu bilo previše osoblja. Upravo je taj poziv bio presudan za njeno lociranje, jer su istražitelji počeli pratiti taj broj, s kojeg je Lejla dobila poziv.

Ponovo se vratila u Hadžiće i čekala novu priliku. Kad je Lejla krenula u Općinu, ona je, maskirana u patronažnu sestru, ušla u stan i zaključala u toalet tetku djeteta Nađu Mehdi te pobjegla s bebom u unajmljenom vozilu. Preko signala mobitela putem bazne stanice locirana je u krugu od 200 metara oko hostela “Ferijalac”.

avaz.ba