Otkrijte tajne Facebooka: Ove trikove znaju samo pravi maheri

720

Facebook kompanija privlači veliki broj talentovanih inženjera, pa je tako postao i jedan od najkomplikovanijih i najslojevitijih sajtova na internetu. Sa mnogim njegovim opcijama većina korisnika nije ni upoznata. Facebook je i dalje dominantna društvena mreža na svijetu. I tako će sigurno ostati još neko vrijeme.

Iako se taj poslovni model razvio tako da obuhvati mobilne telefone i druge povezane aplikacije, matični sajt mnogima je omiljeni način konzumiranja društvenih mreža.

 

Imate više od jednog poštanskog sandučeta

Ako dugo koristite Facebook, vjerovatno imate puno sanduče nepročitanih poruka kog niste ni svjesni. To sanduče se zove “Other”. Kako biste ga pregledali, kliknite na “messages” (ili ikonicu za poruke u meniju pri vrhu). Naći ćete se u svom glavnom elektronskom sandučetu u koji pristižu poruke vaših kontakata. Potražite “Inbox” u gornjem lijevom uglu. Odmah desno pored njega trebalo bi da stoji i “Other”. U to sanduče stižu sve poruke ljudi s kojima se niste povezali, a ipak vam pišu. Nećete primiti obavještenje o tome da su pristigle, pa ako dosad niste primjetili “Other”, to baš i nije neko veliko čudo.

 

Otkrijte koristi li vaš profil neko osim vas

Želite da znate da li se neko ulogovao na vaš profil bez vaše dozvole? Otvorite stranicu s podešavanjima. Pod “Settings” pronađite opciju “Where You're Logged In”. Kliknite na nju kako biste dobili pregled logovanja s desktop računara i mobilnih uređaja. Obično će ponuditi i podatke o lokaciji, pretraživaču i uređaju. Učini li vam se nešto sumnjivim, možete i da prekinete vezu, pojedinu ili sve odjednom. Korisno je i ako ste zaboravili da se izlogujete prijateljevog ili nečijeg drugog računara.

 

Napravite listu za praćenje

Ova malo poznata caka u stvari je Facebookova verzija opcije sa Twittera (Twitter lists). Ona pravi organizovanu zbirku objava sajtova, kompanija i pojedinaca koje pratite. Ove liste moežte vidjeti samo vi, možete ih podjeliti sa užim krugom prijatelja ili ih učiniti potpuno javno dostupnim. Kako biste ih složili po svom ukusu, pronađite “Interests” u lijevoj koloni. Kliknite pa potražite dugme “+Add Interests”. Ponudiće vam opcije pretraživanja i praćenja drugih javno dostupnih lista za praćenje, odnosno ponudiće vam stvaranje vlastite liste.

 

Pogledajte istoriju svoje romanse na Facebooku

Pronaći ćete je na www.facebook.com/us. Ako status vaše veze nije javan, Facebook će vas preusmjeriti na vaš profil. Jer, koga volite više nego sebe?

 

Šaljite datoteke pomoću četa

Otvorite čet na Facebooku. Potražite ikonicu zupčanika u gornjem desnom uglu. Jedna od opcija koje nudi je “Add Files…”. Pomoću nje možete otpremiti datoteke s računara. Primalac treba samo da klikne na link kako bi ih preuzeo.

 

Koristite tajne emotikone

Uz hrpu onih koje poznajete i redovno koristite, postoji i hrpa manje poznatih.

Recimo:

(^^^) = veliki bjeli pas

:|] = robot

<(“) = pingvin

Komentari

komentara