NaslovnicaBiH"Otac na služ...

“Otac na službenom putu” prije 30 godina osvojio “Zlatnu palmu” u Kanu

Na današnji dan prije 30 godina, 20. maja 1985., film „Otac na službenom putu“ scenariste Abdulaha Sidrana i reditelja Emira Kusturice osvojio je “Zlatnu palmu”, glavnu nagradu na 38. međunarodnom filmskom festivalu u Kanu. Iste godine bio je nominiran i za Oskara u kategoriji najboljeg filma izvan engleskog govornog područja.

Nostalgija i humor

Film koji je u prošlom stoljeću, osamdesetih godina, okupio vrhunsku glumačku ekipu, koju su činili Miki Manojlović, Mirjana Karanović, Mira Furlan, Mustafa Nadarević, Pavle Vuisić, Emir Hadžihafizbegović… govori o dječaku kroz čiju se svijest i osjećanja prelamaju burne pedesete godine, vrijeme koje nije bilo naklonjeno ni njemu ni njegovom ocu, zaposlenom u ministarstvu rada.

U pitanju je nostalgična drama s mnogo humora, a upravo to preplitanje nostalgije, melanholije i humora, emocionalni angažman, iznimna rekonstrukcija vremena i prostora dešavanja, kao i iznimne glumačke izvedbe, činile su i čine film „Otac na službenom putu“ nezaobilaznim izdankom kinematografije bivše Jugoslavije. Prema mišljenju mnogih, on je ključno ostvarenje zahvaljujući kojem je Kusturica stekao status jednog od važnijih evropskih filmaša proteklih godina.

Scensko izvođenje

Film „Otac na službenom putu“ i danas je jedan od najgledanijih na područjima bivše Jugoslavije, a glumačke replike kao što su “Drugi …, a ti se, Muzafere, kupaj!” ili “Malik, Malik, na govno si nalik“, postale su dio svakodnevne konverzacije, već decenijama se ponavljaju, parafraziraju i citiraju te sve to vrijeme ne gube na snazi i istinitosti.

Film je doživio i svoje scensko izvođenje, a zanimljivo je da je Moreno de Bartoli (De Bartolli), koji je u filmu glumio dječaka Malika, danas među perjanicama bh. gastroscene, a i šire. Ostali akteri iz filma u međuvremenu su ostvarili zavidne glumačke karijere.

Nagrada za „Ničiju zemlju“

Na današnji dan prije 14 godina bh. reditelj Danis Tanović dobio je nagradu za najbolji scenarij na 54. kanskom festivalu. Tanović je režirao i napisao scenarij za film „Ničija zemlja”, koji je kasnije dobio i Oskara za najbolji film izvan engleskog govornog područja

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.