SvijetEvropaOstaci nestalog francuskog mališana pronađeni u Alpama

Ostaci nestalog francuskog mališana pronađeni u Alpama

Francuski istražitelji pronašli su ostatke malog djeteta koje je nestalo 2023. godine, u slučaju koji je šokirao naciju. Istražitelji sada rade na utvrđivanju kako je dječak preminuo, rekao je tužilac u nedjelju.

Emile Soleil, star dvije i po godine, nestao je 8. jula prošle godine dok je boravio sa bakom i djedom u alpskom selu. Komšije su ga posljednji put vidjeli kako hoda sam ulicom u Le Verneu, 1.200 metara nadmorske visine u francuskim Alpama.

“U subotu je policija obaviještena o pronalasku kostiju u blizini zaseoka Le Vernet”, rekao je tužilac Jean-Luc Blachon. Dodao je da je genetsko testiranje pokazalo da su to ostaci dječaka.

Strahovali smo od ove srceparajuće vijesti, rekli su roditelji djeteta u izjavi koju je objavio njihov advokat Jerome Triomphe. Roditelji, oboje pobožni katolici, “sada znaju na ovu nedjelju uskrsnuća da Emil bdi nad njima u svjetlu i nježnosti Boga”, navodi se. “Ali bol i tuga ostaju”.”Došlo je vrijeme za žalovanje, kontemplaciju i molitvu”, navodi se u saopštenju, u kojem se traži da se porodici omogući privatnost.

Tužilac nije naveo uzrok smrti, ali je rekao da forenzičari nastavljaju sa analizom kostiju, koje je uočio šetač. Na jedinom putu ka Le Verneu u nedjelju je postavljena blokada, a tužilac je dodao da policija vrši nove pretrage u području gdje je tijelo pronađeno.

Emile je nestao dan nakon što je stigao u selo da ostane kod bake i dede po majci za praznike. Nosio je žutu majicu, bijele kratke hlače i male planinarske cipele, rekli su tada istražitelji. Masovnom potragom u kojoj su učestvovali policajci, vojnici, psi tragači, helikopter i dronovi nisu pronađeni tragovi dječaka.

Policija je pokrenula krivičnu istragu o mogućoj otmici, ali sada kao razloge za smrt mališana razmatra i nesreću ili pad.

Policajci su se u četvrtak vratili u selo, ogradili područje i pozvali 17 ljudi, uključujući članove porodice, komšije i svjedoke, da ponove posljednje trenutke prije nego što je nestao.

Dronovi su uključeni kako bi snimili rekonstrukciju događaja, ali nije bilo vijesti o nekom većem razvoju dešavanja.

federalna.ba/The Guardian/Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE