ZanimljivostiOsnovne kuhinjske namirnice koje bi trebali uvijek imati u svom domu

Osnovne kuhinjske namirnice koje bi trebali uvijek imati u svom domu

Ponekad ljudi nemaju ideju šta bi mogli jesti kod kuće, a ni preostale namirnice u kuhinji ne obećavaju da će doći do ukusnog obroka. No, to ne mora uvijek biti tako.

Međutim, postoje neke namirnice koje bi svaka kuhinja trebala imati, kako bi u periodu kada niste sigurni šta biste jeli, na kraju ipak imali ukusan obrok tako što ćete mu dodati neke od ovih namirnica.Sol

Sol je neizbježna namirnica u svakoj kuhinji, bez koje mnoga jela ne bi bila ukusna. Nebitno je radi li se o običnoj ili morskoj soli, važno je da se prilikom kuhanja pazi da se jelo ne presoli.

Crveni luk

Luk se često koristi kao začin u mnogim svjetskim kuhinjama. Ima neobičan ljut okus, kojeg možete poboljšati laganom, sporom karamelizacijom. Uz to, dugo može stajati pa ga možete povremeno koristiti.

Bijeli luk

Bijeli luk poput crvenog luka, također je često korišten kao temeljni okus u brojnim svjetskim kuhinjama. Također, mogu dugo stajati, a osim kao dodatak drugim jelima, možete ga koristiti tako što ćete ga malo ispeći u rerni i namazati na šnitu hljeba.

Umak od paradajza u konzervi

Konzervirani paradajz jedan je od vrlo svestranih sastojaka, koji može totalno promijeniti okus određenog jela. Možete ga dodati u razna jela, kao što su variva od chillija ili dinstanog mljevenog mesa, a možete ga koristiti i samostalno kao umak za tjesteninu.

Jaja

Jaja su jedan od važnijih proteina, koje trebate imati u frižideru. Možete ih dodati uz obrok kojem nedostaju proteini, a možete ih jesti i kao samostalan obrok npr. za doručak.

Žitarice

Žitarice kao što su riža i proso, zdravi su ugljikohidrati koje trebaju imati svoje mjesto u kuhinji. Bijela riža idealna je namirnica, jer se brzo kuha, a veoma je zasitna. Dodajte malo začina prema želji kako bi je obogatili okusom.

Ulje

Ulje je nezaobilazna namirnica za kuhanje, jer služi i za podmazivanje suđa kako se druge namirnice ne bi lijepile na dno. No, ono može davati i određeni okus brojnim jelima, a naručito se preporučuje maslinovo ulje kao izvor zdravih masti. Iskoristite je u raznim preljevima i umacima te salatama.

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE