Oslobodite se ovih izgovora i krenite u vlastiti biznis

Izgovori, izgovori… To je ono čemu su, neki od nas, pribjegavali razmišljajući o pokretanju biznisa. I ja sam to prošao, piše autor John Brandon za američki Inc.

Dok čitate ove uobičajene izgovore, razmislite možete li koji od njih nadvladati.

Nedostaje vam samopouzdanja? Introverta ste?

Imati nepovjerenje u vlastite sposobnosti prepreka je na putu prema uspjehu koja se može ukloniti. Kao i bilo što drugo u životu, prepreke na putu možete ukloniti edukacijom, traženjem savjeta i reorganizacijom vlastitog mentalnog sklopa. Samopouzdanje se može jačati.

Mit je da introverti ne mogu voditi firme. Imati analitičnu ličnost fokusiranu na vlastiti unutrašnji svijet može predstavljati veliki benefit u određenim industrijama, poput tehnologije i medija.

Niste završili poslovnu školu

Za biznis apsolutno nije neophodno da se završi poslovna škola ili fakultet. Ako imate dobru ideju krenite, a dodatno znanje neophodno za vođenje biznisa ćete skupljati usput.

Ne volite da prezentujete a i loše komunicirate?

Nije vam ugodno da držite prezentacije pred mnoštvom ljudi? To je u redu. Zaposlite osobu koja će to raditi umjesto vas. Možete biti lider jer imate najbolje ideje, znate da ohrabrite druge i imate dovoljno resursa, prenosi Poduzetnik.biz.

Osnivanje firme zahtijeva sposobnost dobre komunikacije. Nekima je to prirodni dar, dok drugi moraju da svladaju neke od tehnika. Pročitajte tekstove o tome kako da plasirate ideju.

Postoje mnoge knjige na tu temu i mentori koji su spremni da pomognu. Ako ste recimo loši u javnom govoru, oslonite se na druge metode – pisanje i vizuelna pomagala.

Doživjeli ste neuspjeh?

Učimo iz grešaka, zar ne? Neuspeh je takođe lekcija. Doživeti neuspjeh ne znači da će i vaše sljedeće nastojanje biti neuspješno. Štaviše, sada imate potrebno iskustvo i znanje zahvaljujući kojem nećete ponavljati greške.

Postavljanje ciljeva je zahtjevno. Morate imati dobru viziju i resurse kako bi se ta vizija mogla ostvariti. Ako ste u prošlosti teško ostvarivali ciljeve, iskoristite to kao prednost. Ovoga puta radite više i bolje. Budite svjesniji onoga što vas je do sada kočilo u ostvarivanju ciljeva.

Muči vas nedostatak emocionalne inteligencije? Preosjetljivi ste?

Sposobnost povezivanja s drugima na emocionalnom nivou veoma je važna. Neki imaju prirodan dar za uvjeravanje, empatiju i društveni angažman.

Ako niste od takvih, to vas ne diskvalifikuje. Samo ćete morati više da se trudite i oslanjate na druge oblike inteligencije. Osnujete li firmu, neminovno je da ćete dobivati fidbek, odnosno povratne informacije. Neke vam se kritike možda neće svideti, ali budite zahvalni na njima.

Dobijete li negativan fidbek, imajte na umu da to možete upotrijebiti za stvaranje još bolje firme i postizanje još većeg uspjeha.

Imate zdravstvenih problema?

Ovaj izgovor je valjan, no iznenadili biste se koliko se preduzetnika bori s bolešću i, uprkos tome, istraju. Sigurni smo da postoje načini da, uprkos zdravstvenim problemima, osnujete i uspješno vodite firmu.

Nedostaje vam kredibilitet u menadžmentu? Loši ste u pronalaženju investitora?

Nemate zlatnu zvijezdu za izvrsnost u menadžmentu? Niste jedini. Nemojte pretjerano da idealizujete osnivače firmi. Ne dopustite da vaš kredibilitet bude kamen spoticanja. Umjesto toga, stvorite tim koji može uspjeti.

Što se ipak tiče pronalaženja investitora, oni vas traže upravo onoliko koliko i vi tražite njih. Ako imate sjajnu ideju, vjerujte da će se složiti s vama i osigurati vam potrebna sredstva.

Tržište je prezasićeno… Vidjeli ste da su mnoge firme propale?

Stručnjaci za preduzetništvo obično će vam reći da izbjegavate pokretanje firme u djelatnostima koje su prezasićene, kao što je tržište odijevnim predmetima ili zdravstveni sektor.

Ali šta ako je vaša ideja zaista jedinstvena čak i u toj industriji? Najbolji, najinovativniji proizvod obično će se izdići iznad ostalih. Statistike o neuspjelim firmama mogu vam “otvoriti oči”.

No, ono što možda ne shvatate jeste da je takav ishod u mnogim firmama rezultat loše strategije, lošeg rada i lošeg planiranja. Vaša firma ne mora biti takva. Učinite sve što možete kako biste je učinili uspješnom.

Kada osnivate firmu, ne možete jednostavno pritisnuti tipku “lako”. Bit će izazova. Ipak, to je ono što proces čini uzbudljivim i daje mu posebnu draž. Trebate se pomiriti s time da će komplikacija i neuspjeha biti, no, uprkos tome, odlučite da idete naprijed!

Biznisinfo