Oslobođenje: Nedim Buza obavio dobar posao preko velike bare – predviđaju mu NBA karijeru

Drugi o Visokom i Visočanima

545
Nedim Buza upisao 6 poena iz dva pokušaja na Nike Hoop Summitu u Portlandu proteklog vikenda

I dok se na NBA parketima vodi velika borba za mjesta koja vode u doigravanje, odnosno, za osiguravanje što bolje pozicije uoči nastavka sezone, u Portlandu je održan prestižni Nike Hoop Summit, na kojem je nastupio i reprezentativac naše države, Nedim Buza.

Podsjetimo, riječ je o događaju na kojem mlade nade imaju priliku za dokazivanje pred skautima i menadžerima svih NBA klubova, a snage u međusobnom duelu odmjeravaju selekcija Svijeta i igrači koji dolaze iz SAD-a.

Riječi hvale

Da se odlična košarka igra i van američkog kontinenta pokazuju i rezultati iz prethodnih godina, pa je tako i posljednji duel pripao ‘gostujućim’ igračima, koji su slavili rezultatom 103:101. Svoj učinak u ovom susretu imao je i naš reprezentativac, koji je u kamp pozvan kao jedan od najtalentovanijih europskih igrača. Buza je ostvario solidan učinak na utakmici, a za 16 minuta provedenih na parketu ubacio je šest poena, oba sa linije za tri poena. Tome je dodao po skok i ukradenu loptu, a kako pišu tamošnji mediji, glavne odlike ovog mladog košarkaša su dobra tehnika šuta, zadovoljavajući procenat šuta od preko 35 posto realizacije šuteva za tri poena, njegovo odlično zalaganje u odbrani i hrabrost, te visina, zbog koje on postaje vrlo zanimljiv bek-šuter koji se ne libi da pogodi sa bilo koje pozicije i da doprinos svojoj ekipi.

Također, posebno su obratili pažnju na njegovo nesebično zalaganje u odbrani, zbog čega bilježi jako veliki broj ukradenih lopti ove godine.

Odlične kritike nakon nastupa na Nike Hoop Summitu
Odlične kritike nakon nastupa na Nike Hoop Summitu

Nakon utakmice razgovarali smo sa Buzom, koji nam je prenio utiske iz kampa i otkrio šta su mu to kazali tamošnji menadžeri.

– Zadovoljan sam način na koji sam igrao, ali žao mi je što nisam dobio više prilike na parketu. Imao sam dva pokušaja za tri poena i oba sam pogodio, što me izuzetno ohrabruje. Radio sam naporno tokom treninga, a i na samoj utakmici dosta sam se trudio i u defanzivi. Sve u svemu, bilo mi je dobro, a tokom boravka u Americi dobio sam dosta komplimenata za moju igru, rekao je talentovani košarkaš za Oslobođenje i nastavio:

– Ovo je veliko iskustvo za mene i drago mi je što sam zadovoljio ukuse menadžera NBA klubova. Već sam ostvario neke kontakte, nekoliko njih se raspitivalo za mene, a rekli su mi šta da poboljšam i na čemu da radim najviše. Ono što me je najviše obradovalo je podatak da mi predviđaju da ću sigurno biti izabran na predstojećem Draftu ukoliko na njega izađem.

Stopama velikana

Koliko je učešće na ovom događaju velika stvar za jednu nadolazeću zvijezdu, pokazuje i podatak da su na Nike Hoop Summitu u prošlosti nastupili košarkaški velikani poput Dirka Nowitzkog, Tonya Parkera, Kevina Duranta, Derricka Rosea… a nadamo se i da će njihovim koracima krenuti i naš Nedim Buza.

Komentari

komentara