Lokalne TemeOsam penzionera u Visokom prima maksimalnu penziju koja iznosi 2.174,48 KM

Osam penzionera u Visokom prima maksimalnu penziju koja iznosi 2.174,48 KM

Pema Statističkim podacima matične evidencije penzionera FZ PIO/MIO Mostar, trenutno u gradu Visokom živi 7.347 penzionera, saznaje portal Visoko.co.ba.

Od tog broja, najveći broj penzionera, njih 4.434, ostvarili su pravo na minimalnu penziju u iznosu od 445,65 KM.

Zatim, 825 penzionera ostvarili su pravo na zagarantovanu penziju u iznosu od 531,86 KM, dok samo 8 penzionera u gradu Visokom ostvaruje maksimalnu penziju koja iznosi 2.174,48 KM.

Ovaj podatak govori o tome da veliki broj penzionera u gradu Visokom primaju minimalnu penziju, što je za mnoge nedovoljno za dostojanstven život.

Sa druge strane, samo mali broj penzionera ima pravo na maksimalnu penziju, što govori o nejednakosti u pravima penzionera u Bosni i Hercegovini, a time i u Visokom.

Naim K. / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE