NaslovnicaZanimljivostiOsa koja kori...

Osa koja koristi mrtve mrave za zaštitu gnijezda

U novom istraživanju znanstvenici su opisali novu vrstu iz porodice osa putarica (Pompilidae) koja koristi nevjerojatnu strategiju za obranu svog potomstva. Naime, ova osa sakuplja mrtve mrave i slaže ih u svoje gnijezdo. Ovakvo ponašanje je po prvi put zabilježeno u cijelom carstvu životinja.

Ose koriste brojne strategije kako bi zaštitile svoja gnijezda, poput kopanja rupa ili zauzimanja već postojećih šupljina u drveću. Prijašnja istraživanja su pokazala kako ose koje grade svoja gnijezda u različitim šupljinama stvaraju nekoliko stanica s ličinkama koje su razdvojene tankim stjenkama od biljnih ostataka, smole ili zemlje. Jednom kada ženke završe s izgradnjom gnijezda, polaganjem jajašaca i osiguravanjem hrane, grade vanjsku ulaznu stanicu koja je smještena ispred samog ulaza u gnijezdo. Nakon što završe s cijelim poslom, ženke osa napuštaju gnijezdo i svoje potomstvo te se više ne brinu za njega.

Strategije zaštite gnijezda igraju važnu ulogu u preživljavanju potomstva te su se znanstvenici u ovom istraživanju fokusirali na bolje razumijevanje tih strategija. U svrhu istraživanja na području jugoistočne Kine sakupili su više od 800 gnijezda s preko 1900 stanica s leglom koja pripadaju 18 različitih vrsta osa.

Nova vrsta i mrtvi mravi

Prilikom istraživanja otkrili su zanimljivo ponašanje vezano uz izgradnju gnijezda koje do sada nikada prije nije bilo zabilježeno u carstvu životinja. Naime, u preko 70 primjeraka gnijezda su otkrili da su vanjske ulazne stanice pune mrtvih mrava. Vrsta koja je koristila ovu strategiju zaštite svog gnijezda nije prije bila poznata znanosti te je u istom istraživanju opisana pod imenom Deuteragenia ossarium.

A) Poprečni presjek gnijezda vrste D. ossarium. Vidljive su pojedinačne stanice s ličinkama, razdvojene tankim stjenkama. B) Vanjska ulazna (vestibularna) stanica prepuna mrtvih mrava. C) Izolirani mravi; najčešće pronađena vrsta mrava je Pachycondyla astuta. D) Odrasla ženka ose D. ossarium.

Jedna od zanimljivosti je i to da su znanstvenici kod ove vrste utvrdili nižu stopu parazitizma u odnosu na gnijezda sličnih vrsta. Znanstvenici smatraju da je to zato što su gnijezda D. ossarium manje osjetljiva na prirodne neprijatelje što dodatno podupire teoriju da vanjska, ulazna stanica služi kao prva linija obrane gnijezda. Kod ove vrste se vjerojatno radi o tome da se iz mrtvih mrava otpuštaju određeni spojevi koji zatim odbijaju prirodne neprijatelje osa.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.