OŠ “Kulin Ban” Visoko: Vrhunski rezultati u vannastavnim aktivnostima

U proteklom periodu učenici i nastavnici naše škole postigli su vrhunske rezultate u vannastavnim aktivnostima i prezentovanju naše škole.

Informatička sekcija na takmičenju koje je organizovao PH International ured u BIH u okviru programa socijalizacije s pravom i prevencije maloljetničke delikvencije u BiH raspisao je i uputio javni poziv svim osnovnim školama na temu„Digitalni, odgovorni, sigurni“ . Naša škola je uzela učešće u ovom javnom pozivu sa Videom „Mladi u svijetu opasnosti“ i pričama za blog.

Komisija za izbor 8 najboljih radova je prema kriterijima navedenim u javnom pozivu, izabrala našu školu i dodijelila multimedijalnu nagradu i certifikat.

Pohvaljuju se učenici:

Šečerović Azra, Bukva Jusuf, Čardaklija Ajten, Hadžimehmedagić Lamija, Buza Armin, Ališanović Faris, Herceglija Ahmed, Herić Amar, Žutić Edis, Šahinović Delila, Selimović Sara, Klepo Esma, Mataradžija Merjem, Šečerović Nedžla, Lomigora Melika, Husić Lejla, Građan Husein, Mataradžija Ali, Vražo Hana, Berbić Elma, Hadžimehanović Hanan, Hodžić Amila, Abdović Dina, Mekić AminI nastavnica Brkić Nađa.

Pvodom mevluda- rođendana Muhammeda a.s.,  Medžlis Islamske zajednice Visoko organizovao je kviz za učenike osnovnih škola sa područja općine Visoko.

Ekipa naše škole u sastavu: Dedić Ismail IX-1- kapiten, Dedić Arnela VIII-1 i Čehić Mirvad VI-3 osvojila je prvo mjesto.Uprava škole pohvaljuje učenike kao i nastavnice islamske vjeronauke Aždahić Emsudinu i Avdagić Mahiru

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Federalnim Ministarstvom obrazovanja , povodom 9. Decembra, Međunarodnog dana borbe protiv korupcije raspisala je konkurs  na temu „Pošteno/nepošteno“.

Učenica VIII1 razreda Lamija Hadžimehmedagić  sa svojim radom „Moj bracika“ osvojila je prvo mjesto u konkurenciji svih pristiglih radova iz BIH. Nagrada je uručena u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Uprava škole pohvaljuje učenicu Lamiju Hadžimehmedagić i nastavnicu Ćamu Vranac.

Na IX Festivalu dramskog stvaralaštva vrtića i škola Zeničko-dobojskog kantona koji je održan u Zenici, u organizaciji Bosanskog narodnog pozorišta predstava „Veselo povrće“ koju su izveli učenici naše škole proglašena je najboljom predstavom.

Pohvaljuju se učenici: Cama Eldin, Zečević Amir, Cikotić Irfan, Bećar Vildana, Kadrić Dalal, Bukva Alija, Halilović Emin, Zahirović Amila, Kosovac Naida, Ihtijarević Farah, Hadžimehmedagić Una, Slijepčević Ahmed, Žolja Ilma i Halilović Ajša, kao i učiteljica Čardaklija Fikreta.

Direktor škole pohvaljuje sve učenike i nastavnike koji su vrijedno radili i želi im puno uspjeha u  budućem predstavljanju škole.

 

OŠ “Kulin Ban” Visoko

 

Moj mali bracika

 

Budim se. Moja duga smeđa kosa ponovo je mokra od suza. Ničeg se nisam sjećala, ali jedno sam znala. Ponovo sam se sjetila i ponovo sam plakala. Voljela bih da je cijeli ovaj svijet samo jedna iluzija, da je sve ovo san iz kojeg ću se uskoro probuditi.  Nadam se da je cijeli podli svijet, pun nepoštenja, samo neki oblak iza kojeg je veliko vedro sunce. Ispod sunca ja se igram sa svojim malim bracikom. Mojim bracikom sa neba. Bio bi on još sa nama da nije nekih doktora,  koji nemaju dušu i srce za nekoga; koji nemaju vremena i načina za one koji im ne plate. I dan- danas  moj ih otac proklinje. Majka je neutješna… „ Da bismo nešto uradili morate nam dati razlog. Nešto novca sasvim je uredu.“ Rekli su posljednjeg  dana  kada sam vidjela braciku. Imao je samo godinu. Bebica je još bio. Rodio se sa nekom mahanom na srcu. Samo malo  kasnije pojavio se ponovo problem .  Moj mali bracika završio je u bolnici gdje smo proslavili njegov prvi, a ujedno i posljednji rođendan . Da li je to, zaista, pošteno ? Majka je znala sve o toj mahani, i znala je kako je izliječiti ako je osoba mlada, ali trebala joj je pomoć doktora.  Držali su braciku u bolnici tri mjeseca. Jednog dana, kad smo mu došli u posjetu, samo su pozvali majku i oca u kancelariju nekog glavnog doktora . Otac je nakon deset minuta ljutito izašao i počeo da se dere. Majka je plakala i proklinjala ovaj život! Kasnije su mi rekli da su doktori tražili korupciju. Nisam znala šta to znači pa sam pitala mamu. „To ti, je sine, kao da sutražili da platimo da oni produže život tvom bratu.“ „ Mama, da li je to pošteno ?“ „ Ne, sine, to je zločin. To nije nimalo pošteno.“ Suze su joj tekle niz obraze. Okrenula se i otišla. Otišla sam i ja u svoju sobu. Legla sam i zatvorila oči u nadi da ću se smiriti. Ne uspijevam.  Pred očima je slika mog malog bracike kako se smije. Krupne, duboke, smeđe oči gledaju tako nevino u mene.On se smije. Osmijeh je tako stvaran. Kao da je tu pored mene. Moj bracika , moj mali bracika. Tek sam tad shavtila da je lice opet obliveno suzama. Tu noć ne znam kako sam zaspala. Ne znam ni da li sam spavala. Osjetila sam bracikinu, toplinu, kao da je tu. Kao da diše tu pored mene. Živ. Bila je to,nažalost,  moć mašte i tuge. Moj bracika je na nebu samo zato što doktori nisu imali volje da ga spase jer nisu dobili novac. Zar je ovaj svijet toliko nepošten? Zar ne mogu da spase malo, nevino dijete bez dodatnog novca ?! Zar ne mogu spašavati živote bez dodatnog poklona ?! Još uvijek me ta pitanja muče, a od tog dana ne spavam mirno.Nisu oni uništili samo jedan život. Uništili su hiljadu njih, i uništit će još toliko, samo zbog novca. Zbog tog prokletog novca!

 

Lamija Hadžimehmedagić

VIII1

OŠ „Kulin Ban“ Visoko