Oružje budućnosti: Laseri vojske SAD skidat će dronove s neba

387

Prizor koji se obično može videti samo u naučno fantastičnim filmovima – laserko oružje koje uništava sve pred sobom – svakog dana je sve bliži realnosti.

Američka vojna istraživačka agencija DARPA otkrila je da je uspješno završila prvu fazu testiranja sistema koji bi jednog dana mogao da ulaz u sklop dronova i borbenih aviona.

Cilj programa zasnovanog na novom sistemu HELLADS (High-Energy Liquid Laser Area Defense System) je razvijanje oružnog sistema sa laserom jačine 150 kilovata, koji će biti oko deset puta manji i lakši od trenutno postojećih sistema.

Prema navodima DARPA-e, novo oružje pokazalo je “do sad neviđenu snagu”, a u sljedećoj fazi istraživanja, koja bi trebalo da počne na ljeto, agencija će udružiti snage sa Istraživačkom laboratorijom Američkog ratnog vazduhoplovstva. Sistem će tada biti testiran na “živim” metama poput raketa, dronova ili vozila u pokretu.

Autor projekta je kompanija “General Atomics”.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.