BiHOružane snage BiH obilježavaju 16 godina od osnivanja

Oružane snage BiH obilježavaju 16 godina od osnivanja

Prije 16 godina formirane su Oružane snage Bosne i Hercegovine. Hrabrost, odanost i profesionalizam odlika su svih pripadnika i oni su kroz sve ove godine dali svoj doprinos i u mirovnim misijama širom svijeta. Ovo je rečeno na svečanoj ceremoniji koja je upriličena u Sarajevu.

Oružane snage formirane su 2005. godine spajanjem entitetskih vojski. Svemu je prethodila reforma odbrane provedena godinu ranije. Uslijedilo je to ukidanjem entitetskih ministarstava odbrane, odnosno vojski Republike Srpske i Federacije. Od tada do danas, Oružane snage razvijale su se postepeno u respektabilnu vojnu snagu potpomognutu međunarodnim partnerima.

“BiH jasno iskazuje opredjeljenje da kao odgovorna i kredibilna članica međunarodne zajednice želi, ali i može dati adekvatan doprinos zajedničkim naporima za uspostavljanje i očuvanje mira i stabilnosti u svijetu. Trenutno smo angažovani u UN-ovoj mirovnoj misiji u Demokratskoj Republici Kongo i Maliju u EU vođenoj misiji u Centralnoafričkoj republici. Ove godine završila misija podrške miru u NATO operaciji podrške miru u Afganistanu”, naglasio je general pukovnik Senad Mašović, načelnik zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH.

Oružane snage BiH iz godine u godinu susreću se s problemom neadekvatnog budžetskog okvira. No to ih nije spriječilo da daju neizmjeran doprinos kada god je ovoj zemlji to bilo potrebno – u poplavama, migrantskoj krizi, pandemiji, ali i u dugogodišnjem procesu deminiranja. I na međunarodnom planu, Oružane snage postale su prepoznatljive učešćem u mirovnim misijama širom svijeta.

“Iz NATO štaba sretan rođendan Oružanim snagama BiH. Od 2005. članice saveza stoje s vama rame uz rame. Ponosni smo na ulogu koju imate u civilnom društvu i očuvanju mira”, istakao je brigadni general Eric Folkestad, komandant NATO štaba u Sarajevu.

“Formiranje Oružanih snaga jedan od najvažnijih i najboljih koraka u jačanju sigurnosti, stabilnosti i pomirenja u BiH. EUFOR i OS BiH imaju dugogodišnju saradnju koja je posljednjih godina postala još jača. EUFOR podržava i nastavit će podržavati OS BiH kao profesionalnu jedinstvenu vojnu silu koju organizira i kontrolira BiH. Pomogle u sprječavanju poplava, izgradnji puteva, pomoć u poplavama, posebno migrantskoj krizi”, naveo je Alehander Platzer, komandant EUFOR-a.

Dok su Oružane snage BiH poštovane širom svijeta, unutrašnje retrogradne polike ih osporavaju. NATO put blokiraju, a sada su otišli i korak dalje. RS-a traži ukidanje i vraćanje nadležnosti odbrane na entitetski nivo.

“Iako ste vi posao odgovorno uradili i ispunjavali obaveze, ipak su pojedinci, u posljednjih nekoliko mjeseci dovodili u pitanje postojanje Oružanih snaga BiH. Ne treba posebno trošiti riječi na objašnjavanje o koliko neodgovornim najavama se radi. Najbolji vaš odgovor na to je da nastavite predano raditi svoj posao i ponosno nosite svoju uniformu”, rekao je Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

“Saradnja sa NATO-om je nastavljena. Iz glavnog sjedišta NATO-a iz Brisela, u augustu ove godine upućen je dogovor koji se donosi na samoprocjenu programa reformi BiH u 2020. godini. Iz njegovo sadržaja vidljive su pozitivne impresije iz sjedišta NATO-a, te podrška BiH i ohrabrenja ka tom putu”, istakao je ministar odbrane biH Sifet Podžić.

Tokom 16 godina postojanja, kroz Oružane snage prošlo je 25 klasa mladih vojnika. Krajem ove godine bit će primljena i 26. klasa. Također, kraj godine obilježit će i do sada najveća pomoć ikada dodijeljena Oružanim snagama. Naime, Vijeće evropskog fonda za mir jednoglasno je odobrilo donaciju od 10 miliona eura za nabavku opreme vozila za deminerski bataljon.

Visoko.co.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE