ZanimljivostiOriginalni rukopis pjesme "American Pie" prodan za 1,2 miliona dolara

Originalni rukopis pjesme “American Pie” prodan za 1,2 miliona dolara

Originalna radna verzija rukopisa mitskog klasika američke pop glazbe “American Pie” američkog kantautora Dona McLeana prodana je u utorak na dražbi u New Yorku za 1,2 milijuna dolara, objavila je aukcijska kuća  Christie's.

Jedna od najpoznatijih skladbi 20. stoljeća ipak nije probila rekordnu cijenu od dva milijuna dolara koju je prošle godine postigao  rukom pisan tekst pjesme “Like A Rolling Stone” Boba Dylana.

“No, postignuta je cijena potvrda kreativnog genija Dona McLeana i dokaz inspirativne moći te pjesme”, kazao je dužnosnik aukcijske kuće Christie's Tom Lecky.

Christie's je priopćio da je to treća najviša cijena plaćena za originalni tekst neke pjesme. Ime kupca nije objavljeno.

McLean (69) je napisao 16 stranica tajanstveno alegorijskih stihova za “American Pie” 1970. godine. Pjesma je oproštaj s preminulim rock velikanima i puna je sjetnih osvrta na pedesete i šezdesete godine.

“Note i stihovi otkrivaju sve što se ima za otkriti … ona je komadić sna koji pokušavam uhvatiti”, izjavio je autor uoči prodaje.

McLean je tu neobično dugu pjesmu (8,5 minuta) snimio 1971. Godinu poslije bila je na broju jedan američke top ljestvice i u više od 40 idućih godina ostala himnom američke pop glazbe. Udruženje američke glazbene industrije i Nacionalna umjetnička zaklada proglasili su ju pjesmom stoljeća.

Autor nikad nije htio govoriti o značenju većine teksta koji i dalje izaziva zanimanje i bezbrojne interpretacije. Potvrdio je jedino da se  početak pjesme i stih o “danu kad je glazba umrla” odnosi na tragičnu pogibiju trojice pionira rock and rolla Buddyja Hollyja, Ritchieja Valensa i Big Boppera Richardsona u zrakoplovnoj nesreći u veljači 1959.

McLean je u veljači u razgovoru za Rolling Stone rekao da uskoro puni 70 godina i da je vrijeme da proda rukopis. “Imam ženu i dvoje djece, a nitko od njih nema trgovačkog dara. Želio sam za njih sklopiti najbolju moguću pogodbu”.

Fena/Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE