Orhideje koje oponašaju životinje

6393

Svako ima neko svoje najdraže cvijeće. Neko voli ruže, nekom su drage tratinčice. Ipak, nekako najljepše i najneobičnije cvjetove na Zemlji imaju orhideje. Toliko je različitih boja i oblika, da ti se ponekad može i zavrtjeti u glavi, a neke su otišle toliko daleko da izgledaju kao da oponašaju životinje.

Orhideje pripadaju porodici kaćuna (Orchidaceae), a ima ih preko 20 000 različitih vrsta. Žive posvuda, osim u pustinjama i na ledenjacima, no najimpresivniji oblici se mogu pronaći u tropskim područjima.
Dobar dio tropskih orhideja živi na drveću, odnosno između grana stabala. Takve orhideje se zovu epifiti.
Ako kod kuće imaš u prozirnoj teglici neku orhideju koja ima zelenkasto-plavo korijenje, to je epifitska orhideja.
Naime, budući da žive na drveću, njihovo korijenje u sebi ima hlorofil i može fotosintetizirati. Također, te orhideje su jako popularne i često se koriste kao sobne biljke.
Kada ugledaš orhideju, lijepo ju pažljivo prouči i fotografiraj, ali ju nikako nemoj brati! Mnoge vrste su ugrožene, stoga ih ostavi da i dalje budu lijep ukras na livadi ili u šumi.

Gornji red, s lijeva na desno: Cattleya mossiaeresize, Orchis tridentata, Dendrobium dickasonii. Donji red, s lijeva na desno: Ophrys cretica, Phalenopsis sp.Gornji red, s lijeva na desno: Cattleya mossiaeresizeOrchis tridentataDendrobium dickasonii. Donji red, s lijeva na desno: Ophrys creticaPhalenopsis sp.

Kao što vidiš, orhideje su stvarno raznolike, ali ove četiri će te stvarno oboriti s nogu. Naime, izgledaju kao da oponašaju životinje.

Leteća patka (Caleana major)

Kakav je osjećaj kada vidiš orhideju koja izgleda kao prava mala patkica? Orhideja Leteća Patka je mala orhideja, oko 50 cm visoka, koja raste u istočnoj i južnoj Australiji. Ova biljka ima neobičan cvijet koji podsjeća na patku u letu. Zbog svog neobičnog izgleda stekla je popularnost i 1986. godine zvanično dobila svoje mjesto na australijskoj poštanskoj markici.
Ova orhideja cvijeta od septembra do januara, a zbog male veličine teško se da primijetiti u divljini.

orhideja3

Majmunova glava (Dracula simia)
orhideja4Ova orhideja izgleda kao pravi mali majmunčić, je li tako?Ove rijetke orhideje rastu samo u šumama jugoistočnog Ekvadora i Perua na nadmorskim visinama od 1.000-2.000 metara. Naučno ime “simia” se odnosi na lice majmuna, a “Dracula” se odnosi na dva duga kraja koji vise prema dolje i koji podsjećaju na očnjake.

orhideja majmunJoš jedna stvar vezana za ovaj neobični cvijet jeste to što miriše poput svježe prepolovljenje naranče.

 

Talijanski kaćun (Orchis italica)
orhideja5Kad pogledaš jedan cvjetić ove orhideje, izgleda kao neki goli čovjek (tako je Englezi zovu:naked man). Raste na Mediteranu, stoga ju je moguće pronaći i u na jugu Hrvatske. Nikako ju nemoj brati jer je ugrožena i Zakonom strogo zaštićena.

 

Bijela čaplja (Habenaria radiata)
I ovo je jedna prelijepa orhideja. Na šta vas ona podsjeća?
orhideja6 Ova orhideja, koja izgleda kao čaplja u letu, se može pronaći u Aziji, tačnije u Kini, Japanu i Koreji.
Cvijet izgleda kao kad ova ptica raširi svoje pahuljasto bijelo perje, spremajući se za polijetanje.

Orhideja koja izgleda kao pčela (Ophrys apifera)
Ova orhideja podsjeća na ženskog bumbara na ružičastom cvijetu, a sve to kako bi orhideja što bolje privukla pozornost muških pčela. orhideja pčelaMisleći da je ženka na cvijetu, mužijaci se pokušavaju pariti s njom, te u procesu ostaju prekriveni polenom. Naravno, ne moramo vam dalje objašnjavati koliko ovo znači za samu orhideju i proces oprašivanja… Ove orhideje se mogu pronaći u Engleskoj, Irskoj i Walesu.

Orhideja koja izgleda kao glava ptice (Phalaenopsis sp.)ptica orh

Orhideja ružičasti moljac (phalaenopsis sp.) je apsolutno prekrasan cvijet koji izgleda poput glave ptice sakrivene u cvijetu.orh ptica

Izgled je tako dobro formiran da gotovo izgleda kao da je mala beba ptice pala u cvijet.

Ako malo bolje pogledate, možete čak vidjeti sliku kako ptica majka svojim krilima štiti svoje mlado. Zaista nevjerovatna prirodna kreacija!

 

Orhideja koja liči na goluba (Peristeria elata)
orhideja golubPoput Orhideje ružičasti moljac, Peristeria elata liči na pticu u cvijetu. Samo u ovom slučaju, to nije samo glava ptice, već cijela ptica. Tačnije rečeno golubica. golub orhidejaOve orhideje imaju više popularnih imena, a jedno koje se često spominje jeste Orhideja Svetog Duha. Peristeria elata je nacionalni cvijet Paname, a zbog prevelike potražnje čak je dobila status vrste kojoj je prijetilo izumiranje.

Kako ti se sviđaju orhideje? Jesu li postale tvoje novo najdraže cvijeće?

 

Komentari

komentara