“Orhideja”: Gradska uprava Visoko nam je uskratila sufinansiranje sa federalnog nivoa

Poljoprivredna proizvodnja “Orhideja”, vlasništvo Azre Čelebić iz Moštra

I pored uredno podnijetog zahtijev za sufinansiranje proljetne sjetve koju je objavilo Federalno ministarstvo poljoprivrede te uredno dostavljene tražene dokumentacije – 25. 09. 2020. smo shvatili da nismo dobili očekivana poticajna sredstva.
Iz Gradske uprave Visoko su nam rekli da je zahtejva “Orhideje” “skinut” bez smislenog obrazloženja. Iz resornog ministarstva, a nakon što smi im prezentirali zahtjev i priloženu dokumentaciju su nam rekli da nije bilo niti jednog razloga da “Orhideja” ne bude među sufinanisranim projektima.

Porodica Čelebić je jedna od porodica koja se bavi poljoprivredom od 2010. godine, a broji 10 članova od čega 2 starijih osoba, 2 maloljetne djece i 6 radno sposobnih od čega 1 zaposleno, a ostalih 5 članova ima prijavljeno 5 poljoprivrednih obrta koji uredno uplaćuju svoje obaveze prema državi BiH.

Kao mogući razlog “skidanja” “Orhideje” sa spiska obrtnika Grada Visokog, iz porodice Čelebić smatraju njihov stalni kritikčki odnos prema gradskoj uprave prema poljoprivrednim proizvođačima putem društvenih mreža. U prilog te tvrdnje navode i nimalo umjesne i pristojne uvrede na račun porodice putem društvenih mreža – profila bliskih Gradskoj upravi Visoko.

“Orhideja” će iskoristiti sve pravne mogućnosti da dokaže ispravnost i opravdanost vlastitog rada i postojanje te da je u ovom predmetnom slučaju žrtva samovolje poedinaca u Graskoj upravi Visoko.